Les importacions de carburants baixen un 6%

El total d’importacions de carburants durant el mes de desembre s’ha situat en 19,0 milions de litres. En conseqüència, es produeixen respectius retrocessos en les dues tendències: la mensual quedaria situada en un -1,1% i la interanual en un -6,0%, agreujant-se sensiblement l’evolució a la baixa observada els darrers mesos; en particular pel que fa a la tendència interanual, que registra el diferencial més baix de l’últim semestre.

El total d’importacions de carburants torna a presentar un lleuger retrocés de la tendència mensual durant el mes de desembre (-1,1%), com a conseqüència de l’estancament en la importació de Gasoil locomoció i Fuel domèstic (tot i el marginal augment del +0,6%).

Les menors importacions de Fuel domèstic (-8,0%), són la causa principal del nou retrocés que s’observa en la tendència interanual (-6,0%), el més acusat del darrer semestre. Contribueixen a aquesta situació les baixades que es registren en la importació de Gasolina (-5,8%) i de Gasoil locomoció (-0,6%).

La tendència de les importacions totals de carburants durant el 2011 evoluciona en llindars inferiors als dels anys precedents i amb una tendència que, des del final de l’estiu, evoluciona a la baixa.

Durant els últims cinc anys, les importacions totals de carburants s’han reduït prop d’un 10%. En aquest període, la importació de Gasoil locomoció és la que s’ha mantingut més estable (-0,9%).

Per contra, les importacions de Gasolina sense plom i de Fuel domèstic registren davallades del -16,6% i el -18,2% respectivament.

En relació a l’any precedent, és novament la importació de Gasoil locomoció on s’observa un comportament diferenciat, en registrar un augment del +2,8% interanual. La importació de Fuel domèstic, per contra, davalla significativament (-18,7%), així com la de Gasolina, tot i que aquesta de forma més moderada (-1,7%).

L’observació del període, permet apreciar una evolució marcadament a la baixa en la importació de carburants. El registre corresponen a 2011 representa el valor anual més baix dels últims 13 anys.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.