Les importacions creixen un 0,4% en l’últim any

El valor brut de les importacions del mes de desembre s’ha situat en un total de 103,7 milions d’euros. En conseqüència, ambdues tendències presenten una evolució sensiblement a l’alça: un +0,8% la mensual i un +0,4% la interanual.

Durant el mes de desembre, ambdues tendències han evolucionat sensiblement a l’alça. La mensual, impulsada pels grups Joieria (+1,3%) i Begudes i tabac (+1,0%) i la interanual afectada pels grups Transport (+14,0%), Combustibles novament (+10,2%) i Begudes i tabac (+5,4%).

Els principals retrocessos en relació al mes anterior es registren als grups Industrial (-2,7%) i Vestit i calçat (-1,7%). I, en termes interanuals, corresponen als grups Construcció, que torna a marcar una davallada de rellevància (-18,0%), Diversos (-7,9%) i Industrial (-6,7%).

Cal apuntar que les importacions en valor de combustibles, molt afectades per l’escalada de preus del petroli, han moderat la variació interanual durant el mes desembre (+10,2%), prenent en compte que el diferencial interanual mitjà durant 2011, ha estat per sobre del 20%.

L’evolució que presenta la tendència de les importacions totals ve marcada per un alentiment del decreixement que es comença a apreciar a partir del primer trimestre de 2009 i s’allarga fins al final d’aquell mateix any.

Durant la major part de 2010 l’evolució de les importacions es manté en general estable i cap el final de l’exercici comença a presentar una tendència creixent que marca el seu màxim a l’inici d’enguany.

Actualment l’evolució de les importacions totals en valor és manté amb una tendència sensiblement a l’alça, força influenciada pel valor de les importacions de combustibles.

Les importacions totals encara es poden considerar en un context temporal de contracció, no obstant el valor de les mateixes durant enguany ha estat superior al registrat en 2009 i 2010.

De fet, el +0,5% d’increment interanual de 2011, està fortament influenciat per l’augment del valor de les importacions del grup Combustibles (+20,8% anual i +52,4% en cinc anys) , molt afectat per l’escalada de preus petroli que es ve produint als darrers anys.

En el mateix context es troba el grup Joieria, tot i que amb menor repercussió en el conjunt de les importacions totals, donat el seu menor pes relatiu. En aquest cas, l’augment interanual del +11,3% es troba afectat per l’increment de la cotització que està experimentant l’or des de 2010.

Sense afectació manifesta de factors exògens, si cal destacar la millora que durant 2011 han registrat els grups Farmàcia i perfumeria (+5,9%) i Begudes i Tabac (+2,5%).

A la banda dels retrocessos, destaca el grup Construcció, que davalla un -13,1% interanual i gairebé un -50,0% en relació als últims cinc anys. En una tendència similar se situa també el grup Electrònica, que davalla un -6,1% interanual i igualment s’acosta al -50,0% en els últims cinc anys.

Les exportacions totals han presentat un augment anual del +35,9%, situant-se en 55,41 milions d’euros. Es tracta del primer increment interanual del valor de les exportacions totals des de 2006, any que va registrar el màxim valor històric de la sèrie (120,10 milions d’euros). Per quantia del valor, les exportacions de 2011 es troben al nivell que es registrava a l’inici de la primera dècada del 2000.

La causa d’aquest augment durant 2011 es troba en les majors exportacions que s’han registrat al capítol de vehicles (que inclou entre d’altres vehicles automòbils, tractors, altres vehicles terrestres…).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *