La  mitjana de les hores dedicades a desenvolupar tasques domèstiques, com cuinar, planxar, fer la compra o la bugada, s’anivella en aquelles parelles d’entre 25 i 39 anys en què els dos membres de la parella estan treballant a jornada completa. Segons les dades del primer Observatori del 2017, presentat aquest dijous al matí pel Centre de Recerca Sociològica (CERS) de l’Institut d’Estudis Andorrans, aquest tipus de parella dedica a les tasques domèstiques una mitjana de 13 hores setmanals, tant els homes com les dones. En termes general, les dones que viuen en parella tenen la percepció que el seu home dedica 6 hores setmanals a la casa mentre que els homes tenen la percepció que la seva dona hi dedica 16 hores. Tot i això, aquestes hores es desequilibren en detriment de les dones quan la pregunta es realitza a tots els enquestats, sense discriminar en estat civil ni edat. Els homes, segons afirmen a l’enquesta, es dediquen una mitjana de 9,7 hores setmanes al manteniment de la llar, mentre que les dones gairebé doblen questa xifra, 16,4 hores.

La mitjana de les hores dedicades a desenvolupar tasques domèstiques, com cuinar, planxar, fer la compra o la bugada, s’anivella en aquelles parelles d’entre 25 i 39 anys i que els dos integrants estan treballant a jornada completa. Segons les dades del primer Observatori del 2017, presentat aquest dijous al matí pel Centre de Recerca Sociològica (CERS) de l’Institut d’Estudis Andorrans (IEA), aquest tipus de parella dedica a les tasques domèstiques una mitjana de 13 hores setmanals, tant els homes com les dones. La diferència de les hores invertides, però, s’eixampla quan s’analitza el conjunt de les persones que viuen en parella, sense tenir en compte la seva edat. Així, les dones diuen que dediquen més de 18 hores setmanals a la llar, mentre que els homes no arriben a les 11 hores setmanals.

Les dones que viuen en parella tenen la percepció que el seu home dedica 6 hores a la casa, mentre que els homes tenen la percepció que la seva dona hi dedica 16 hores a la setmana. Aquestes dades s’assemblen més a la mitjana d’hores setmanals que els enquestats diuen que es dediquen a les feines de la llar, quan no es discrimina ni per edat ni per estat civil. Segons desvelen les dades del primer Observatori del 2017, els homes enquestats declaren que dediquen 9,7 hores setmanals a les tasques domèstiques, mentre que les dones en dediquen 16,4 hores setmanals.

La tendència discriminatòria en contra de les dones es manté quan s’està amb parella però sense fills, quan s’està amb parella i amb fills, i amb fills però sense parella. La diferència més gran és produeix, curiosament, quan la parella té fills, ja que la dona dedica 18 hores mentre que l’home amb prou feines arriba a les 10,5.

Els ingressos econòmics, quan la gent viu en parella, mostren una clara tendència a ser superiors en el cas del homes. Segons responen els enquestats a la pregunta de “Qui té més ingressos vostè o la seva parella?”, el 53,5% dels homes expliquen que tenen més ingressos que la seva parella dona. Només un 13,1% de les dones ressalten tenir més injecció econòmica que el seu home. “Tenim aproximadament els mateixos ingressos”, ho afirmen el 25,7% dels homes i el 19,5% de les dones.

ANA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada