Les falles del Pirineu presents al 1er Simposi internacional de focs a la Mediterrània a Vic

L’objectiu és conèixer i reflexionar sobre tot el que transmeten la gran diversitat de manifestacions que existeixen en el solstici d’estiu al voltant de l’element del foc Aquest divendres i dissabte 27 i 28 de maig s’està duent a terme el 1er

Simposi internacional de focs a la Mediterrània. Aquest simposi s’emmarca en el Congrés Internacional dels Focs de Sant Joan – Flama del Canigó que se celebra a Vic (Osona), la Capital de la Cultura Catalana d’enguany, organitzat pel Tradicat i coincidint amb el 50è aniversari de l’arribada de la Flama del Canigó a la capital osonenca.

Aquest simposi té com a objectiu conèixer i reflexionar sobre tot el que transmeten la gran diversitat de manifestacions que existeixen en el solstici d’estiu al voltant de l’element del foc, a la Mediterrània. A través de l’estructura en tres àmbits del simposi es pretén que es debati sobre la importància que representen els focs (fogueres, flama i falles) dins la cultura popular d’avui en dia, cosa que permetrà avaluar-ne el seu estat de salut.

Les falles del Pirineu, recentment declarades per la Unesco com a Patrimoni Cultual Immaterial de la Humanitat, han tingut un destacat protagonisme a la trobada amb tot un seguit de ponències i comunicacions que s’han presentat al llarg d’aquest dissabte al matí amb diferents representants dels pobles fallaires.

Ha estat Joan Reguant -coordinador de la candidatura “Les Festes del foc al solstici d’estiu als Pirineus”- qui ha fet la presentació de la festa de les falles, haros i brandons destacant que el gran èxit de la candidatura ha estat el d’unir els pobles del Pirineu, traspassar fronteres i divisions administratives per fer  una gran unió transpirinenca amb occitans, catalans, aragonesos i andorrans.

Reguant ha posat de manifest que el més important és el camí que ha unit els diferents pobles, més que la declaració. A continuació ha pres la paraula Oriol Riart presentant el llibre “Les falles del Pirineu” que entre altres coses analitza les interpretacions de la festa de les falles avui dia i la seva evolució, extraient-ne com a conclusió que la festa és una cosa viva i que la Unesco ha d’unir més que no separar.

Jaume Comas, de l’Associació Cultural de les Falles d’Isil, ha explicat com es desenvolupa la festa al poble d’Isil, què és i la importància del que representa per al poble, fins al punt que aquest potser no existiria sense les falles.

Per la seva banda, Miqui Giménez, també d’Isil, ha explicat les danses associades a les falles d’Isil: La marxa dels fallaires, el ball de bastons, el ball pla i la bolangera, quatre danses la història de les quals es remonta al 1902. Miqui Giménez també ha parlat d’un altre vessant de la festa, i és els jocs tradicionals que s’organitzen paral·lelament ja que a Isil per Sant Joan és Festa Major i acaba rebent unes 4.000 visitants.

Xavier Pedrals de Bagà, ha explicat la Fia-Faia, una cremada de falles que no se celebra al solstici d’estiu, sinó al d’hivern la vigília de Nadal. A continuació, Rafel Folch de l’IPEC de la Generalitat de Catalunya, ha explicat el conte “Foc a les mans. Un conte de falles” escrit per Xavi Farré que explica com una nena que ve de fora es passa tota una nit en una cabana i veu com baixen falles. I des de Les, Claudio Aventin Boya ha explicat “Es halhes” elements de gran importància a la festa del Haro i que es confeccionen amb pells d’escorça de cirerer, unes sobre les altres i lligades amb un fil de ferro.

Els darrers a intervenir han estat els representants andorrans. D’una banda, Santi Sánchez, president de l’Associació de Fallaires d’Andorra la Vella, ha explicat la festa de les falles a la capital d’Andorra, el procés de recuperació i l’a seva evolució fins al dia d’avui; i de l’altra Xavier Burgos, també d’Andorra la Vella, sobre els reptes que afronta la festa després de la declaració de la Unesco.

Posteriorment s’ha projectat el vídeo que acompanyava la candidatura “Les Festes del Foc al solstici d’estiu als Pirineus” i els 63 pobles han ofert un vermut a tots els assistents a la trobada per celebrar la inscripció a la Llista representativa del patrimoni cultural immaterial de la Humanitat per part de la Unesco.

(Text i foto: Associació de Fallaires d’Andorra la Vella)

TOTES LES NOTÍCIES