Les estacions prohibeixen l’esquí de muntanya entre les 22 i les 7 hores

Ski Andorra i la Federació Andorrana de Muntanyisme (FAM) han presentat aquest dimarts al matí les normes a les estacions per a la pràctica de l’esquí de muntanya, un esport que és “amic de les estacions d’esquí” i que viu un “creixement exponencial”, ha plantejat el president d’Ski Andorra, Joan Viladomat. Pensant en la seguretat dels seus practicants i també dels esquiadors convencionals, s’ha dictat una sèrie de normes, entre les quals destaca que només es pot practicar el ‘randonnée’ pels itineraris específics d’esquí de muntanya i les pistes autoritzades, que cal pujar en fila índia i només travessar les pistes pels punts indicats, la prohibició de portar gossos o també la prohibició de pujar en raquetes de caminar per les pistes. Així mateix, s’ha establert una sèrie de condicions un cop tancades les estacions. Entre les 22 i les 7 hores estarà prohibit fer esquí de muntanya a pistes, una prohibició que també s’estendrà de 7 a 9 hores si hi ha hagut una nevada. Les normes, fetes en consens entre les estacions i la FAM, són el pas previ a crear un marc legal al respecte, ha vaticinat el president de la federació, Jaume Esteve.

L’esquí de muntanya és un esport en auge al país els darrers anys, que seguirà augmentant en nombre de practicants, i que ha alterat el dia a dia dels esquiadors convencionals. Fa uns anys la convivència entre uns i altres generava “tensions” a les direccions de les estacions, però en l’actualitat, i veient el “potencial” que aquests esportistes poden aportar, les estacions han canviat la seva conducta i els han introduït dins dels seus clients habituals, ha celebrat el president de la Federació d’Esquí de Muntanya (FAM), Jaume Esteve. A partir d’aquest canvi de mentalitat, les dues parts s’han posat a treballar plegades i d’aquest esforç conjunt n’ha sortit un reglament amb les normes generals de conducta per a l’esquí de muntanya a les àrees esquiables. S’ha presentat aquest dimarts i planteja una sèrie de normatives des del punt de vista de la “seguretat” dels practicants i dels que fan esquí alpí, ha volgut ressaltar el director tècnic de Grandvalira-Ensisa, Enric Barbier. Alguns dels aspectes que tracta el reglament són la prohibició de fer ‘randonnée’ amb gos, l’obligació de pujar en fila índia o la prohibició de practicar aquest esport a les pistes entre les 22 i les 7 hores.

L’esquí de muntanya “no és el nostre enemic”, ha assegurat el director d’Ski Andorra, Joan Viladomat, “li volem donar futur”. Viladomat ha celebrat que s’hagi trobat el consens amb la FAM, tenint en compte que fa ja anys que es parla de regular aquest esport. El director d’Ski Andorra també ha assegurat que es tracta d’un “reglament flexible” que es començarà a aplicar ja aquesta temporada, una mena de “prova pilot” que es podrà modificar segons les necessitats de totes les parts.

El fet que es prohibeixi la pràctica de l’esquí de muntanya de les 22 a les 7 hores respon a la necessitat que les màquines han de treballar per adequar les pistes, però a canvi es facilita que de les 17.30 a les 22 hores es podrà fer ‘randonnée’ a pistes hi hagi o no hi hagi màquines trepitjaneu treballant. “Garantim que no hi haurà risc de trobar-se un cable”, ha assegurat Barbier. Precisament el cable és l’element “més perillós per al practicant d’esquí de muntanya”, ja que et pot partir per la meitat. Pel que fa a l’horari entre les 7 i les 9 hores, estarà permès a excepció dels dies que hi hagi hagut una nevada.

Quant a l’horari d’obertura de les estacions, d’altres punts que contempla el reglament és que només es pot fer ‘randonnée’ pels itineraris marcats (més de quinze entre Grandvalira i Vallnord) o a les pistes autoritzades, només es poden travessar les pistes als punts autoritzats, no està permesa la pràctica de raquetes o senzillament caminar per les pistes o itineraris, ni es pot baixar esquiant pels circuits de pujada. Al vespre, sempre s’haurà d’anar amb frontal i baixar pels laterals per no malmetre el treball dels maquinistes.

No hi haurà sancions
Les persones que no respectin aquest nou reglament no estaran, de moment, sotmeses a cap mena de sanció. Viladomat confia que serà “suficient” establint “unes normes bàsiques de conducta”, que de fet les demanaven els propis esquiadors de muntanya, ha assegurat. A més, les normes de la FIS (Federació Internacional d’Esquí) tampoc estan regulades pel Codi Penal i no per això no s’apliquen, ha recordat.

En qualsevol cas, el president de la FAM considera que aquest nou reglament és el pas previ a establir un marc legal al respecte. De fet, el Govern ha estat “al corrent” de les reunions mantingudes amb Ski Andorra. Si aquest esport segueix creixent, el fet de “poder legislar vindrà darrere”, “tinc la convicció que des del Govern s’és conscient i que el moment no està molt lluny”, ha assegurat.

Pel que fa a propostes que s’havien posat sobre la taula, com el fet de prohibir l’esquí de muntanya en dies d’elevada afluència a les estacions, o fer pagar alguna mena de forfet per l’ús de les pistes, de moment queden aparcades. “Extremarem les precaucions, però no prohibirem”, ha indicat Viladomat.

Finalment, i en relació a la prohibició entre les 22 i les 7 hores, el director d’Ordino-Arcalís, Xabier Ajona, ha assegurat que es poden estudiar excepcions, sobretot tenint en compte que hi ha clients que pugen a sopar als restaurants de les pistes fent esquí de muntanya.

Text i foto: ANA

TOTES LES NOTÍCIES