Les estacions d’esquí d’Andorra es veuran poc afectades pel canvi climàtic

El director l’Observatori de la Sostenibilitat d’Andorra (OBSA), Èric Jover; el director tècnic del Centre d’Estudis de la Neu i la Muntanya d’Andorra (CENMA) de l’Institut d’Estudis Andorrans (IEA), Ramon Copons; el cap de la unitat de medi físic del CENMA-IEA, Pere Esteban; i l’investigador de l’OBSA, Marc Pons, han presentat aquest dijous els resultats de l’estudi sobre la influència del canvi climàtic en el turisme de neu al Pirineu (NIVOPYR). Aquest projecte, desenvolupat entre els anys 2011 i 2012, ha estat finançat pel programa d’ajuts a la recerca de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP).

Els objectius del projecte eren avaluar la magnitud de la influència del canvi climàtic pels Pirineus, entendre com es correlacionen les variables climatològiques amb el turisme de neu i avaluar la potencial influència del canvi climàtic en el turisme de neu al Pirineu. En el cas d’Andorra, l’estudi ha conclòs que les estacions dels dominis del Principat es troben entre les zones amb baixa vulnerabilitat i resiliència pel que fa a l’impacte del canvi climàtic sobre el nombre d’esquiadors, amb la qual cosa l’impacte del canvi climàtic seria menor que a les zones classificades a l’estudi a la franja d’alta vulnerabilitat.

L’estudi contempla tres escenaris diferents pel que fa a l’augment de les temperatures (a trenta anys vista, a seixanta i fins a final de segle). En el cas de la previsió a trenta anys, els escenaris més benignes apunten a un increment de 0,9º, mentre que els més pessimistes apunten a 1,2º. La previsió a seixanta  anys oscil·la un increment de 1,2º i de 2º, mentre que l’estimació fins a final de segle, amb una major dificultat de previsió, apunta a augments d’entre 1,8º i 3,3º, segons ha exposat Esteban.

Altra de les conclusions de l’estudi, en l’àmbit de les precipitacions, és que els vessants mediterranis presenten més possibilitats de veure reduïts aquests registres, a diferència dels vessants atlàntics, que fins i tot podrien veure augmentades les precipitacions, segons ha apuntat el cap de la unitat de medi físic del CENMA-IEA. En el cas dels gruixos de neu, l’estudi conclou que les cotes inferiors a 1.800 metres serien les que es veurien més afectades per la influència del canvi climàtic. Pel que fa al turisme, Pons ha assenyalat que més que una reducció del turisme d’esquí, la previsió futura és la d’una reordenació d’aquest turisme entre les diferents estacions.

Finalment, Jover ha exposat la necessitat de concretar encara més les previsions gràcies al projecte de la CTP ‘Creació d’un model d’alta resolució espacial per quantificar l’esquiabilitat i afluència turística al Pirineu sota diferents escenaris de canvi climàtic’, que es durà a terme durant els anys 2013-2014.

1 comentari

Comments are closed.