Els preus de les escoles culturals i esportives d’Escaldes augmentaran un 11’5% de promig

Aquest divendres al matí s’ha celebrat una sessió de Consell de Comú amb diversos punts a l’ordre del dia, entre els quals destaquen l’aprovació de l’Ordinació dels preus públics de les activitats esportives i culturals que ofereix el Comú d’Escaldes-Engordany, l’aprovació de l’Ordinació reguladora de l’accés motoritzat al medi natural i l’aprovació del Reglament sobre el procediment simplificat per a les sol·licituds d’obertura i trasllat de comerç, modificació de les activitats comercials, canvi de titular i canvi de nom comercial.

Respecte als preus públics de les escoles culturals i esportives per aquest curs 2012-2013 augmenten de mitjana un 11,5 per cent i la disminució de la subvenció se situa en un 5 per cent. En aquest sentit, la cònsol major, Trini Marín, ha destacat durant la seva intervenció que “després de diverses reunions de l’equip comunal s’ha revisat la subvenció dels preus públics de determinades activitats, sobretot, d’aquelles que no tenen una vocació social i que requereixen una infraestructura de personal i d’instal·lacions més costosa”. Marín també ha explicat que “malgrat aquesta disminució de les subvencions de les activitats culturals i esportives que es farà efectiva per al curs 2012-2013, el Comú d’Escaldes-Engrdany té a la seva disposició el Reglament d’exempcions de caràcter social mitjançant el qual els residents a la parròquia poden obtenir la gratuïtat o preus reduïts per a diferents serveis o activitats comunals”. La màxima responsable de la corporació escaldenca també ha indicat que els preus dels serveis que tenen un caràcter marcadament socials com les escoles bressol o el Servei d’Atenció a Domicili “només se’ls hi aplicarà l’IPC, en cas d’augment”.

La consellera de Finances, Núria Gómez, ha recordat que “les escoles esportives i les activitats i tallers de cultura que ofereix el Comú al llarg del curs escolar representen un dèficit de més de 385.000 euros anuals ja que compten amb una subvenció mitja del 55.5%. És a dir que per cada euro de cost, l’alumne de mitja només n’abona 45 cèntims. Els nous preus que es proposen preveuen un augment, de forma que la subvenció mitja global quedarà aproximadament en el 50,5%, reduint-se en 5 punts percentuals respecte al curs passat”.

Per la seva banda, el conseller de la minoria, Aleix Mañosas, ha explicat que no estan d’acord amb aquest augment de preus de les activitats esportives i culturals en considerar que l’augment “només hauria d’haver estat vinculat a l’IPC”. En aquesta línia, tant Mañosas com la consellera de la minoria, Cèlia Vendrell, que han votat en contra l’aprovació de l’Ordinació de preus públics, han assegurat que “hi ha molta subvenció (dels preus públics), però el Comú no s’ha de gestionar com una empresa privada” i que “l’augment de preus va en contra la nostra ideologia”.

El Comú d’Escaldes-Engordany també ha aprovat, en aquest cas per assentiment, l’Ordinació reguladora de l’accés motoritzat al medi natural que té l’objectiu de conciliar en un mateix territori la protecció dels entorns naturals i dels nostres paratges i la qualitat de vida dels ciutadans i ciutadanes. Un dels principals aspectes d’aquesta Ordinació és que en camins d’una amplada igual o superior a 2,5 metres, la circulació motoritzada queda autoritzada a tot tipus de vehicles. I en els camins d’una amplada inferior a 2,5 metres queda exclusivament autoritzada a les motos de trial. En aquests casos, les motos de trial poden circular en grups màxims de tres, respectant una distància mínima de dos-cents metres entre un grup i l’altre. L’Ordinació també estableix la prohibició de circular camp a través i fora dels límits de les vies de circulació.

Respecte al territori declarat com a bé d’interès cultural en la classificació de paisatge cultural de la vall del Madriu- Perafita-Claror, l’Ordinació estableix una transitòria on no es permet la circulació de cap mena de vehicle motoritzat fins que l’òrgan de gestió competent n’estableix una regulació.

Per últim, el Comú també ha donat el vistiplau al Reglament sobre el procediment simplificat per a les sol·licituds d’obertura i trasllat de comerç, modificació de les activitats comercials, canvi de titular i canvi de nom comercial. El Reglament permetrà que les persones que vulguin obrir o traslladar un comerç, modificar les activitats comercials o el canvi de titular ho podran fer de manera immediata i no amb cinc dies tal com està previst actualment. Es podran acollir al règim simplificat les activitats enumerades a l’ànnex del nou Reglament i sempre i quan la superfície oberta al públic no sobrepassi els 200 metres quadrats. Per fer-ho les persones interessades només hauran de recollir la sol·licitud i l’imprès on s’especifiquen tots els documents necessàries, presentar-ho al Comú corresponent i quan s’admeti ja es podrà iniciar l’activitat comercial, sense perjudici de tots els controls posteriors. El Reglament entrarà en vigor a partir del 3 de setembre.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.