El Govern ha aprovat un Reglament per regular les enceses de foc, que entrarà en vigor d’aquí a deu dies, i que fixa per primera vegada que les persones interessades han de comunicar per escrit la intenció d’encendre un foc amb una antelació mínima de tres dies hàbils al Comú corresponent. El Comú haurà d’informar a Protecció Civil, que al seu torn en donarà coneixement als Bombers, a Agricultura, a Medi Ambient i al Cos de Banders per tal que avaluïn l’existència d’algun impediment.

‘Fins ara, no hi havia un procediment conjunt per fer enceses de foc, i només en alguns comuns s’havia de demanar permís mentre que en d’altres no es demanava’, ha explicat el director de Protecció Civil, Francesc Areny.

Aquest nou Reglament, per tant, unifica els criteris a l’hora de tractar les enceses de foc, i obliga a una planificació prèvia de les enceses de tres dies en els supòsits més comuns, sobretot els agrícoles. A més, s’estableix la prohibició d’encendre focs per cremes de treballs agrícoles o forestals durant els mesos de gener, febrer i juny, juliol i agost. El Reglament també contempla que ‘atenent a les condicions meteorològiques i climàtiques’ es pot avançar i prorrogar aquest període de prohibició.

Areny ha assegurat que amb aquesta reforma es persegueix preservar el patrimoni forestal de país ‘ja que el 90% dels incendis d’Andorra són sorgits de la mà de l’home, ja sigui per una crema descontrolada o per una gestió amb foc mal feta’, a més, segons Francesc Areny, ‘és molt important preservar els boscos perquè si es cremen provoquen més risc d’allaus, d’esllavissades i de torrentades’.

Una altra de les novetats d’aquest Reglament és que pel que fa a les enceses de foc per treballs agrícoles i forestals, s’estableix per primera vegada l’horari de les 8 a les 12 hores per dur-les a terme. A més, es preveu que hi hagi dues persones controlant els focs proveïdes amb 100 litres d’aigua i matafocs en alguns supòsits com ara la crema de rostolls.

Aquest nou procediment, que segons Areny és ‘una comunicació, un procediment senzill i ràpid’, hi participarien els diversos cossos encarregats de vetllar perquè no hi hagi cap problema derivat del foc com ara Bombers, Medi Ambient i Agricultura. En qualsevol cas no s’hauria d’esperar una autorització, simplement notificar-ho i en cas que hi hagués algun problema s’avisaria a l’interessat dins del termini dels tres dies.

El text també regula altres activitats relacionades amb el foc, com ara l’ús de focs d’artifici, que s’haurà de realitzar a una distància de 50 metres d’una massa forestal, o les fogueres que es fan a les revetlles, per les que també es contempla un protocol per tal d’evitar incidències.

Pel que fa a las barbacoes, el Reglament diferencia entre les barbacoes en zones i espais públics i les que es facin als espais privats. Per a les públiques, es contempla que estiguin netes de vegetació a tres metres a la rodona i que no es poden acumular escombraries a les àrees forestals recreatives. A més, el text preveu que els comuns tanquin les zones de barbacoes i espais públics quan ‘el Govern els comuniqui que s’ha arribat a un nivell de risc d’incendi que així ho requereixi’.

Les sancions que es preveuen en cas d’incompliment són les mateixes que ja preveia la llei aprovada al 1987, 300 euros pels infractors.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada