Les empreses Teknon i Indra es comprometen a estudiar Andorra per implantar la seva activitat

El ministre d’Economia i Territori, Jordi Alcobé, ha anunciat aquest dimecres que ja hi ha nou empreses que han signat un compromís per estudiar Andorra com a destinació per ubicar-hi la seva activitat. De moment ha desvetllat els noms de les empreses Teknon i Indra, que ha assegurat que estan interessades en establir-se al Principat. De fet, el directiu de l’empresa Indra, Jordi Marín, ha explicat que el seu element cabdal és la innovació i que els interessa fer servir Andorra com a laboratori per provar noves tecnologies. Aquest anunci l’ha fet el ministre en el marc de la presentació de la iniciativa Actua, engegada amb Monitor Group per a la captació d’inversió estrangera, aquest dimecres a la tarda al Centre de Congressos de la capital.

L’Andorra Desenvolupament i Inversió (ADI) ha organitzat la presentació d’aquest dimecres de la Iniciativa Actua, que com ha dit el director de Projectes Estratègics del Govern, Josep Maria Missé, ‘no és un pla estratègic sinó un projecte d’implementació concret’.

El director de l’ADI, Carles Aleix, el director del Projectes Estratègics, Josep Maria Missé, els ministres d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, i d’Economia i Territori, Jordi Alcobé, han presentat, juntament amb el directiu de Monitor Group, Pedro Arboleda, la feina que s’ha fet fins ara en la captació d’inversió estrangera i els projectes que hi ha a la vista. El cap de Govern, Toni Martí, ha clausurat l’acte.

L’encarregat de presentar els objectius assolits ha estat el ministre Jordi Alcobé, que ha anunciat que de les més de 100 companyies amb què ha contactat Monitor Group, han detectat 23 possibles negocis, i ja hi ha nou inversors que han signat compromisos. Aquests compromisos signats no garanteixen que les empreses arribin a establir-se al Principat, però, tal com ha apuntat el directiu de Monitor Group, Pedro Arboleda, sí que vol dir que ja ho han avaluat i els interessa, i que estudiaran el possible negoci al Principat. A més, ha apuntat que dels que signen aquests acords, el normal és que la majoria s’acabin instal·lant al país.

De les nou empreses que ja s’han compromès amb Andorra, el ministre Jordi Alcobé ha desvetllat els noms d’Indra i Teknon. A més, en l’acte s’ha comptat amb la presència d’un directiu d’Indra, Jordi Marín, que ha explicat que els interessa el Principat com a possible seu de les seves activitats perquè la seva mida d’Estat petit és òptima per poder-lo fer servir com a laboratori de proves. Marín ha indicat que Indra és una empresa focalitzada en la innovació i que les manifestacions del cap de Govern en relació a la possibilitat de fer un ‘smart country’ els interessa especialment. Alguns dels projectes podrien anar encaminats a implantar aquestes tecnologies com poden ser els semàfors que detectin la gent que espera, els indicadors d’aparcaments buits o plens, i els sensors de brossa per detallar els recorreguts dels camions de recollida. D’altra banda, els serveis tecnològics enfocats al turisme són una altra de les vies a explorar per aquests possibles inversors.

Pel que fa a la Clínica Teknon, el ministre Alcobé ha explicat que hi ha una ‘clara intenció de valorar el territori andorrà com a via d’internacionalització d’aquesta empresa’. Assegura que no es tractaria d’una simple seu social, sinó que hi hauria activitat econòmica. A més, indica que en cap cas es tractaria d’una via de concessió de la sanitat, sinó que seria una sanitat privada independent de la pública. De fet, segons Alcobé, aquesta via de la sanitat ha interessat a diverses empreses, no només a Teknon.

Alcobé ha indicat que els terminis en que s’acabarà de decidir si es fan realitat aquests projectes han de ser breus, i que s’hauria de tractar ‘de dies o mesos’ per definir el projecte empresarial al país.

Aquests són els casos més concrets que s’han presentat aquest dimecres, però des de Monitor Group també s’han assenyalat de manera més general els tres sectors que actualment s’està intentant potenciar perquè s’ha valorat que són els més interessants. De moment es treballa en el sector del turisme de salut, en les noves tecnologies i en l’educació executiva. Aquest darrer àmbit, Arboleda ha assenyalat que seria especialment interessant pel que fa als executius xinesos, que podrien venir a Andorra a conèixer maneres de treballar amb la cultura europea.

El ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, ha explicat que la Iniciativa Actua tindrà tres eixos: la internacionalització, l’atracció de talent i la diversificació. A més, ha indicat que serà fonamental la coordinació dels sectors públic i privat i que es treballarà amb transversalitat entre els diferents ministeris i agents socials. Per la seva banda, el cap de Govern, Toni Martí, ha clausurat l’acte recordant que aquest projecte d’obertura econòmica ‘no és projecte d’aquest Govern, sinó un projecte de país’ i que es tracta d’una aposta a llarg termini.

1 comentari

  1. Farien honor a la veritat si diguessin que l´obertura ja la van iniciar l´any 2006. Un projecte que es deia Agència 2020.

Comments are closed.

TOTES LES NOTÍCIES