Les eleccions europees també se celebren a Andorra

Europa està cridada a votar aquest diumenge i els ciutadans europeus residents a Andorra amb representacions diplomàtiques o consulars també. Des de primera hora del matí electors espanyols, portuguesos i francesos acudeixen a les urnes en els diferents punts previstos per aquests tres estats membres de la Unió.

Els 6.800 ciutadans portuguesos inscrits en el cens amb dret a vot ho poden fer des d’aquest dissabte i fins a les set de la tarda d’aquest diumenge a la seu del consolat segons informa RTVA.

Fins a última hora del matí només uns 60 havien exercit el dret, una xifra lleugerament superior a la que es va registrar a les europees del 2014. En qualsevol cas no s’espera una alta participació.

A Espanya les eleccions europees coincideixen amb les autonòmiques en algunes comunitats.

S’espera una participació que podria superar àmpliament la que es va registrar el 2014, ja que dels 23.250 electors un 10% ha demanat el vot pregat, això suposa el doble que ara fa cinc anys.

En el cas del consolat espanyol, des de dimecres s’ha donat l’opció de votar presencialment.

Tot i que les eleccions europees no generen tanta participació com altres comicis, la majoria dels que hi han acudit consideren que són molt importants.

Pel moment s’han acostat a la seu diplomàtica francesa per votar uns 200 electors. 2.500 ciutadans francesos residents al Principat estan inscrits en el cens electoral de l’ambaixada per poder exercir el seu dret de vot en aquesta cita electoral europea.

Ho podran fer fins a les sis de la tarda. És la mateixa ambaixadora Jocelyne Caballero qui està a la mesa electoral instal·lada en els baixos de l’edifici diplomàtic.

La majoria de votants en aquestes europees ja havia acudit als comicis presidencials de l’any passat.

Tot i ser unes europees, alguns ciutadans francesos consideren important votar per resoldre problemes interns.

En el cas de França es vota a l’ambaixada i no al consolat, que va tancar portes el setembre del 2017.

En les presidencials de l’any passat va arribar a votar un 16% del total del cens electoral. Donat el caràcter europeu d’aquests comicis, la participació podria ser més baixa encara.