Coincidint amb la celebració del Dia internacional de la dona, quatre dones de diferents àmbits professionals i socials s’han pronunciat sobre la situació d’aquest col·lectiu a Andorra. Algunes d’elles han manifestat  que s’estan fent passos enrere, com és el cas de l’expresidenta del Centre de la Cultura Catalana (CCC), Teresa Cabanas, o la consultora empresarial Montserrat Ronchera, sobretot agafant la crisi com a excusa. Altres apunten que en la majoria de casos les dones poden disposar de les mateixes oportunitats que els homes i fins i tot la seva experiència es pot aprofitar en determinats àmbits, com han assenyalat l’excònsol i exconsellera general, Conxita Mora, i la gerent de la Fundació Privada Tutelar, Ester Fenoll.

L’expresidenta del Centre de la Cultura Catalana, Teresa Cabanas, la gerent de la Fundació Privada Tutelar, Ester Fenoll, l’excònsol i exconsellera general, Conxita Mora i la consultora empresarial Montserrat Ronchera han abordat la situació de la dona al país.

D’una banda, hi ha les que creuen que encara que s’han fet passos cap a la igualtat ‘les coses no han canviat tant’ i ‘la dona no se segueix trobant segura’, com ha apuntat Cabanas. Tant l’expresidenta del CCC com Ronchera assenyalen, a més, que la situació s’ha agreujat i ‘fins i tot fem un retrocés’. I és que consideren que amb l’excusa de la crisi la igualtat i la paritat s’han deixat de banda i hi ha una qüestió bàsicament de ‘supervivència’.

En canvi, Fenoll i Mora assenyalen que no s’han trobat amb cap discriminació i manifesten que la dona andorrana s’ha caracteritzat per la seva ’empenta’ i capacitat emprenedora. Les dues destaquen, per exemple, la paritat al Consell General sense que sigui una obligació i la darrera afirma que el paper de la dona ha de ser complementari al de qualsevol professional encara que poden aportar un valor afegit per la seva experiència ‘com a dones i com a mares’.

Pel que fa al repartiment de rols, en alguns casos s’atribueix als mateixos interessos o implicació de les persones i que, en tot cas, s’ha de lluitar en aquells àmbits en què aquesta igualtat no sigui efectiva. ‘Perdem espai si anem des de la perspectiva que no tenim les mateixes oportunitats’, ha indicat Conxita Mora. En el seu cas, ha assenyalat que no ha viscut discriminacions perquè ‘si se m’havia de qüestionar que fos per la feina i no perquè fos d’un altre sexe’.

Per contra, Montserrat Ronchera i Teresa Cabanas han lamentat que encara és la dona qui habitualment fa ‘sacrificis’ per compatibilitzar la vida familiar i laboral. ‘Sempre ha de renunciar la dona i jo crec que això és un gran error’, ha manifestat la consultora empresarial. Fins i tot, Ronchera ha reconegut haver rebut una remuneració inferior a altres companys amb el mateix càrrec en el món de la banca.

Amb tot, s’obren algunes oportunitats en el món de l’emprenedoria o en la cultura. ‘Quan tenen una experiència professional, si decideixen dedicar-se als fills, moltes d’elles s’acaben convertint en emprenedores perquè això els permet tenir un horari flexible, adaptat als horaris escolars i les necessitats dels seus fills’, ha manifestat l’excònsol Conxita Mora. Per Ronchera, però, aquesta situació es dóna en moltes ocasions perquè ‘estan en situació desesperada’ i perquè són elles les que han de compaginar treball i família. La part positiva, diu, és que hauran creat feina per a elles i potser per a altres, la negativa és que encara s’ha de veure si podran ‘arribar a una fi’ d’aquí a cinc o deu anys. També en el món de la cultura, indica Cabanas, ‘la dona s’hi sent més lliure’.

La majoria de les entrevistades apunten a l’educació com a eina per aconseguir una igualtat encara més ferma, tant a l’escola com a casa. ‘Transformar la societat encara patriarcal i trencar una sèrie d’estereotips de gènere’, ha afegit Ronchera. Les empreses també hi han de jugar un paper important des de la Responsabilitat Social Corporativa així com les noves generacions en qui han mostrat gairebé totes una gran confiança.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada