Les embarassades es poden inscriure al Programa d’obtenció d’unitats de cordó umbilical a partir del 3 de setembre

A partir del proper dilluns 3 de setembre les mares gestants que ho desitgin ja podran iniciar el procés d’informació i inscripció al Programa d’obtenció d’unitats de cordó umbilical d’Andorra, programa que permet la donació altruista de sang de cordó en el moment del part.

El projecte és una realitat gràcies a l’impuls conjunt entre el Govern d’Andorra i el Govern d’Espanya, amb la col·laboració de l’Organización Nacional de Trasplantes, el Banc de Sang i Teixits de Catalunya, la Fundació Internacional Josep Carreras per a la Lluita contra la Leucèmia i el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS).

Les dones embarassades que desitgin ser donants han d’adreçar-se al seu ginecòleg o a la Consulta de la Llevadora del Centre d’Atenció Primària d’Andorra la Vella (trucant prèviament al telèfon 808 942), on una llevadora farà tot el procés d’acollida, registre i gestió de la informació que es requereix per a poder ser admesa al programa al llarg de l’embaràs, al moment del part i el corresponent seguiment postpart. En el procés inicial d’informació es descartarà, entre altres, la presència de malalties infeccioses i els antecedents familiars o altres factors de risc de malalties potencialment transmissibles, que comprometin la seguretat en cas d’un possible trasplantament.

La recollida de les mostres de sang de cordó a Andorra es durà a terme a la maternitat de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. Si tot és correcte, en el moment del part, després del naixement i de la secció del cordó, es recollirà la sang de cordó umbilical a la mare donant i s’enviarà al Banc de Sang i Teixits de Catalunya. El Banc s’ocupa del processament, l’emmagatzematge, la validació de les unitats, l’enviament de dades al registre de donants espanyol i internacional i la distribució per a trasplantaments. La sang de cordó que no sigui vàlida per a trasplantaments també podrà ser utilitzada amb finalitats de recerca.

 

El programa Concòrdia

Andorra forma part del programa Concòrdia, que té per objectiu l’obtenció altruista d’unitats de cordó umbilical procedents de diversos hospitals, que s’envien al Banc de Sang i Teixits de Catalunya.

El programa Concòrdia, creat l’any 2008, és un projecte de cooperació interterritorial pel qual el Banc de Cordó del Banc de Sang i Teixits rep les donacions de mares d’Andorra, Catalunya, l’Aragó, les Illes Balears, Cantàbria, Extremadura i Navarra.

Permet que cada any arribin més d’11.000 cordons al Banc de Cordó de Catalunya, entitat que ha assolit la xifra de 1.000 cordons trasplantats i és líder europeu i tercer mundial en trasplantaments de sang de cordó umbilical

El Banc de Sang de Cordó s’encarrega de garantir la conservació adequada i la tipificació de cada unitat, per tal que pugui ser utilitzada en les millors condicions per qualsevol pacient que la necessiti arreu del món. Les reserves de sang de cordó estan centralitzades en un registre espanyol (REDMO) i en diversos internacionals als quals hi tenen accés tots els centres de trasplantament autoritzats.

 

La donació de sang de cordó umbilical

La sang de cordó umbilical conté elements capaços de generar cèl·lules sanguínies. És utilitzada per a la curació de malalties com la leucèmia (70% dels casos) en què el cos humà no és capaç de generar sang.

El problema que es troben els malalts és que la possibilitat de trobar un donant compatible entre els seus familiars directes és només d’un 30%. D’aquí la importància de comptar amb les donacions anònimes de sang de cordó umbilical.

Qualsevol dona major d’edat que no tingui antecedents de malalties potencialment transmissibles a través de la sang pot ser donant, un gest que sempre ha de ser altruista i anònim.

En el cas que aquesta sang no sigui adequada per a ús terapèutic pot ser utilitzada amb finalitats de recerca científica.

1 comentari

Comments are closed.

TOTES LES NOTÍCIES