Les contractacions de temporers augmenten un 10,2%

El nombre de contractacions de temporers s’ha incrementat en un 10,2% aquesta temporada en comparació amb el mateix període de l’any passat. Així ho ha fet públic aquest dilluns el Departament d’Estadística en una nota en què posa en relleu que la dinàmica de les contractacions el 20 de gener se situa, en comparació amb la mateixa data de l’any anterior, en un 0,1% del consum les quotes d’extracomunitaris i en un 15,6% del consum les quotes per a comunitaris.

El 20 de gener del 2015 el consum global de les quotes de temporada és del 103,8%. Les places de personal extracomunitari s’han utilitzat al 88,8%. S’han concedit 2.169 permisos de treball temporal per a personal comunitari i 987 per a extracomunitari. Sense tenir en consideració les quotes per a agències de viatge i les de comerç al detall, que es van ampliar la temporada 2011-2012 de manera important en previsió de l’acollida del turisme rus, ni tampoc la quota d’hoteleria que s’ha ampliat per aquesta temporada, la quota de la qual s’ha fet menys ús és la d’extracomunitaris de pistes, que el 20 de gener del 2015 s’ha consumit el 96,1%.

En general, l’evolució de les autoritzacions inicials dels decrets de quota presenta una variació estable del 7,8% en comparació amb la temporada anterior. La quota de les autoritzacions inicials per als extracomunitaris presenta una evolució positiva del 3,9%. L’hoteleria i el comerç al detall registren una evolució positiva del 7,9% i el 33,3% respectivament, en comparació amb la darrera temporada. En canvi, el sector de pistes presenta una variació negativa de l’1,5% en respecte a la temporada anterior.

Les dades mostren que les autoritzacions acordades per a treballadors comunitaris han anat creixent durant els últims anys, mentre que les d’extracomunitaris s’han anat reduint de manera significativa entre la temporada 2011-2012 i la temporada 2012-2013 però han tornat a créixer per a la temporada 2013-2014. En aquesta última temporada hi ha un augment del 5%.

El grup de treballadors més important, amb un 47% sobre el total, es troba en ocupacions de serveis com els cambrers de restaurants i dependents. Seguidament es troba el  grup de treballadors no qualificats, que representa el 26,6% sobre el total i que inclou els cambrers d’habitacions, els ajudants de cuina i els agents d’explotació de teleesquí.

Pel que fa al personal comunitari de pistes, l’evolució de contractacions per a la temporada 2014-2015 presenta un increment de l’11,3% respecte de la temporada 2013-2014. El personal extracomunitari de les pistes augmenta lleugerament amb una variació del 0,3%. Al sector de l’hoteleria s’incrementen notablement les contractacions de personal comunitari (un16,9%). De la seva banda, les contractacions de personal extracomunitari augmenten en un 4,9% en comparació la temporada del 2013-2014.

Les contractacions de comunitaris en el sector del lloguer d’esquí augmenten un 16,2% respecte la temporada anterior. El consum de mà d’obra extracomunitària segueix l’evolució positiva en relació a la temporada anterior amb un 6,9%.

Text: ANA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada