work shop

Els responsables del taller sobre el paisatge transfronterer del Pas de la Casa de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Politècnica de Barcelona i la Facultat de Pescara (Itàlia) han exposat aquest dijous les conclusions de la sessió de treball celebrada al maig. Les conclusions apunten a quatre línies de treball, segons ha informat el director de l’Observatori d’urbanisme i del Màster en intervenció i gestió del paisatge de la UAB, Francesc Muñoz.

La primera consisteix en recuperar el riu per al Pas de la Casa i que faci de “membrana de relació” entre l’entorn natural i l’urbà; la segona proposa la “integració de valors tangibles i intangibles” de patrimoni al paisatge; en tercer lloc es volen aplicar mesures per fer marca i redefinir la disposició publicitària de la publicitat comercial perquè sigui harmònica amb el paisatge i més efectiva des del punt de vista econòmic; i la darrera, planteja el reconeixement de la frontera com a “espai de memòria”. Aquestes són les línies generals que es desenvolupen en una quarantena de propostes i que s’han donat a conèixer aquest dijous durant la primera sessió de la 16a reunió dels tallers del Consell d’Europa sobre el paisatge transfronterer.

Andorra acull aquest dijous i divendres la 16a trobada del Consell d’Europa per a la implementació del Conveni europeu del paisatge, en aquesta ocasió centrat en el paisatge i la cooperació transfronterera i amb el lema ‘El paisatge no coneix fronteres’. Un tema que no hi ha un lloc millor on tractar-lo que a Andorra, segons ha manifestat el director de l’Observatori del paisatge de Catalunya, Joan Nogué, que ha col·laborat en l’organització d’aquesta reunió internacional amb el Consell d’Europa partint de l’experiència que van dur a terme el 2006 a Girona.

Tant Nogué com la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, han destacat l’objectiu d’intercanviar experiències i aprendre de les situacions dels 35 països representats en la trobada. “Són realitats geogràfiques i històriques diferents però problemàtiques similars”, ha manifestat el director de l’Observatori català.

Hi participen unes 180 persones de països europeus però també de Sud-amèrica o el Marroc, entre altres. I per a Andorra és “un reconeixement del que portem treballant fa anys”, ha dit la ministra. Calvó ha explicat l’elaboració de l’Estratègia Nacional del Paisatge i la definició d’accions en aquest àmbit amb plans del 2012 al 2016 i properament del 2016 al 2020. En l’àmbit transfronterer, concretament, Andorra adjudicarà pròximament els treballs d’embelliment de la frontera del riu Runer i ha presentat aquest dijous les conclusions de la sessió de treball sobre el Pas de la Casa celebrat al maig.

L’objectiu de la trobada és recollir les conclusions per aplicar-les i adaptar-les als diferents països però també per establir un “programa comú” per a la conservació i millora del medi ambient, com han exposat els ponents. El resultat d’aquesta trobada se sotmetrà al comitè per establir un programa comú a partir de les experiències exposades pels diferents països.

Experiència del Pas de la Casa
L’aportació andorrana a la jornada ha anat a càrrec dels responsables de la sessió de treball per millorar el paisatge transfronterer del Pas de la Casa de la UAB, la UPC i la Facultat de Pescara. El director de l’Observatori d’urbanisme i del Màster en intervenció i gestió del paisatge de la UAB, Francesc Muñoz, ha explicat que han establert quatre línies de treball. La primera passa per recuperar el riu per al poble i fer que esdevingui una “membrana de relació” i posi en contacte l’entorn urbà i la natura. La segona proposa la identificació de “valors tangibles i intangibles” de patrimoni associats al paisatge natural del Pas de la Casa. En tercer lloc, s’aposta per una “redefinició de 180º” de la disposició de la publicitat comercial en un territori “contaminat per l’anunci visual”. Per últim, es planteja el “reconeixement de la frontera com a espai de memòria” per establir en el context europeu “què signifiquen les fronteres”, ha explicat Muñoz.

Segons la ministra, les obres d’embelliment de la frontera del riu Runer s’adjudicaran en breu, mentre que les accions al Pas de la Casa queden per a més endavant. Tot i així, algunes de les propostes es podrien aplicar en un termini relativament breu, segons ha assenyalat el director de l’Observatori d’urbanisme. “Les 40 propostes tenen cadascuna un pla d’actuació estipulat, ara l’administració les haurà de posar en marxa”, ha detallat.

La recuperació del riu amb la neteja de la zona, la instal·lació d’una passarel·la intermitent de fusta per fomentar el trànsit entre el centre urbà i l’entorn natural, i el disseny de noves xarxes de camins de visita fins a l’estany de les Abelletes suposaria una feina de sis mesos vista, ha explicat. En canvi, la readaptació de l’entorn comercial hauria de comptar amb el vistiplau i el suport dels propis comerciants perquè “vegin un avantatge en aquesta acció per fer del Pas de la Casa un prototip de com pot ser el paisatge comercial de frontera a tota Europa”.

(Text i foto: ANA)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada