Les claus del cotxe són cosa del passat

La clau del futur és digital i ofereix més funcions que les seves predecessores analògiques: impossible de perdre o robar, mai hi ha necessitat de buscar-la. Això es deu al fet que s’emmagatzema de forma segura i específica per a cada usuari en una aplicació per a smartphones. “La nostra aplicació ‘Perfectly Keyless’ està fent que les claus convencionals dels vehicles siguin cosa del passat. Bosch porta la clau del cotxe al món digital i la posa a disposició de l’usuari en qualsevol lloc i en qualsevol moment”, diu Harald Kröger, president de la divisió Bosch Automotive Electronics. Amb ‘Perfectly Keyless’, el telèfon reemplaça la clau analògica del vehicle. Aquest concepte pot oferir als propietaris de vehicles privats a més comoditat, però on realment brilla és en flotes de vehicles amb múltiples conductors. S’ha acabat l’intercanvi de claus: els gestors de flotes i els proveïdors logístics utilitzen simplement l’aplicació per donar accés als conductors als vehicles. “La clau digital de Bosch impulsa les flotes cap a una major connectivitat”, diu Kröger. L’empresa creu que hi ha un gran mercat per a la seva solució, que s’estrena mundialment a la fira IAA per a Vehicles Comercials de Hannover. A Alemanya, entre els clients potencials, es troben uns 15.000 proveïdors logístics. La majoria d’ells gestionen almenys una dotzena de vehicles i conductors.

Un viatge sense claus
Fila rere fila, centenars de claus pengen de grans taulers. Els proveïdors logístics encara utilitzen sovint aquest mètode per organitzar les claus de la seva flota de vehicles. Una clau que falta desencadena una operació de recerca massiva. Però cada minut compte, especialment amb els vehicles comercials, perquè si un camió no es mou, no està generant ingressos. El nucli del nou sistema és una aplicació que tant els despatxos de transport com els conductors de camions poden tenir en els seus telèfons. D’aquesta manera, és possible concedir l’accés als vehicles amb uns pocs clics. En el futur, la solució de Bosch els permetrà als proveïdors logístics integrar completament la gestió de claus digitals en els seus sistemes d’enviaments i planificació. Tan aviat com l’enviament assigna als conductors i camions una ruta determinada, el sistema genera automàticament claus digitals per als vehicles i les envia als telèfons intel·ligents dels conductors. Si la programació de la ruta canvia, el programari ajusta les claus en conseqüència. “Gràcies a la gestió de claus totalment digital de Bosch, els proveïdors logístics gaudeixen d’una gran seguretat i flexibilitat en la seva planificació. D’aquesta manera, la logística del futur podrà funcionar de forma eficient”, afirma Kröger.

Gestió segura de claus gràcies a l’aplicació i el núvol
La gestió digital de claus de Bosch connecta els camions i l’aplicació per a smartphones a través del núvol. Els operadors o gestors de flotes utilitzen l’aplicació per assignar un camió a un conductor per a una ruta en particular. ‘Perfectly Keyless’ genera una clau digital personal i segura i l’envia a través del núvol al camió i al telèfon intel·ligent del conductor. Quan el conductor s’acosta al camió assignat, els sensors instal·lats en el camió detecten el telèfon intel·ligent mitjançant una connexió sense fils. Les portes del vehicle s’obriran només si la clau del telèfon serveix per al pany digital del vehicle. Aquests sensors també poden indicar quan el conductor està en el seient del conductor i el motor arrenca tan aviat com el conductor prem el botó de ‘start-stop’. Quan el conductor surt del vehicle al final del viatge, el sistema ho detecta i tanca les portes automàticament.

S’esgota la bateria? No hi ha problema!
Però, què passa si s’esgota la bateria del telèfon intel·ligent o si el dispositiu s’ha perdut? En el futur, la clau del vehicle en el telèfon intel·ligent funcionarà fins i tot encara que la bateria del telèfon aquest esgotada. En aquest cas, el telèfon i el camió es comunicaran utilitzant la connexió de proximitat NFC, un protocol sense fil per compartir dades en distàncies curtes. Si el telèfon intel·ligent es perd o és robat, i l’aplicació amb ell, la clau digital pot ser desactivada directament en línia, bloquejant així l’accés al vehicle. No podrà obrir-se i posar-se en marxa fins que el gestor de la flota utilitzi l’aplicació per proporcionar accés al camió a un altre conductor o a un telèfon nou.