Les ciber-estafes en nadal

internetAmb el Nadal a la volta de la cantonada, la multinacional experta en seguretat AVIRA, recorda la importància de ser especialment curosos amb les compres en línia i els missatges que poden arribar-nos sota l’aparença de felicitació nadalenca. ‘Els ciberdelinqüents aprofiten aquest flux de compres electròniques per robar informació, guanyar diners ràpid i propagar malware i contingut maliciós entre els usuaris. És un moment de l’any especialment delicat per als usuaris’, afirma Sorin Mustaka, expert IT d’Avira.

Aquests són els 6 consells d’Avira per no deixar que els ciberdelinqüents ens arruïnin el Nadal:

1. Comprovar que la botiga és real i oficial

En el moment de comprar en línia, l’usuari ha d’assegurar que la botiga online a la qual accedeix és l’oficial i no un plagi provocat. Per assegurar-ho, aconsellem obrir una nova finestra i escriure la URL del web a la que volem accedir i en la mesura del possible evitar accedir a través d’enllaços. Comprovarem que la seguretat està garantida quan en primer lloc la direcció comenci amb ‘https’ i aparegui un petit cadenat a la cantonada superior dreta del navegador al camp URL (en Chrome) o el nom de la pàgina web està escrita en un rectangle de color (en Firefox i Internet Explorer)

2 . Atenció als codis de colors abans de realitzar el pagament

El codi de colors que aporta un web per demostrar que és segura és una cosa desconeguda per a la majoria dels internautes. Abans de procedir a donar les nostres dades personals i financers per realitzar la compra comprovarem el color de l’espai reservat per a la direcció URL: si és blanc ¡ alerta! La pàgina no proporciona informació del propietari i per tant, no és de confiança. Si el color és verd endavant! És la pàgina oficial de l’empresa.

3 . Millor si no és un pagament per avançat

En la mesura del possible, tractar de triar mètodes de pagament que no requereixin el pagament per avançat és la millor elecció per a la compra. Si Paypal és una de les opcions, aconsellem decantar-se per aquest mètode. També moltes empreses permeten als seus clients fer la comanda amb l’opció contra reemborsament, el que permet no haver de donar prèviament dades financeres i poder realitzar el pagament en metàl•lic des del nostre domicili quan arribi el producte.

4 . Atenció als certificats de seguretat

Un altre dels detalls que hem de tenir en compte és el certificat SSL (Secure Socket Layer) que ha de garantir el lloc web. Es tracta d’un protocol de seguretat amb l’objectiu de garantir la transacció de dades de forma segura entre visitant i Web, o viceversa, mitjançant l’encriptació de la informació. Aquest tipus de certificats es troben en pàgines amb botigues virtuals que accepten pagaments mitjançant targetes.

5 . Evita comprar alguna cosa anunciat a ‘spams’

El primer signe d’alerta és que el propi servidor de correu electrònica ha filtrat el missatge com spam o correu no desitjat. Si un email ja és al correu brossa, la seva procedència no és segura i probablement la seva intenció sigui l’estafa comercial o propagar malware o programari perjudicial, dissenyat per infectar el seu dispositiu.

6 . A Internet hi ha bones ofertes, no ‘superchollos’

En el context econòmic actual, els estafadors saben que un elevat percentatge d’usuaris entraran a la Xarxa a la recerca de ‘gangues’ i megadescuentos en articles per estalviar uns diners en els regals nadalencs i l’utilitzaran com el ganxo perfecte per caçar a les seves víctimes. Atrauran la teva atenció amb productes altament demandats com smartphones, viatges, productes electrònics, etc … a preus molt per sota del PVP recomanat. Un cop captada la teva atenció , et portaran a una web aparentment segura però prèviament hackejada, que aconseguirà fer-se amb les teves dades personals i financers una vegada realitzis la compra del producte . Si una oferta és massa bona per ser veritat, el més probable és que no sigui certa . Fuig de ‘superchollos’ i que els ciberdelinqüents no arruïnin les teves nadal ..

Per Tecnonews / ACPG – Redacció