bledesL’elevat contingut en aigua és una de les característiques principals de les bledes, un vegetal que, com a conseqüència d’aquest fet, té un escàs poder energètic i, per tant, un alt efecte diürètic. En aquest sentit, el consum de bledes és molt recomanable per a la depuració de l’organisme, una acció que es complementa gràcies a la quantitat de fibra que hi conté. Per tot plegat, aquest vegetal, resulta indicat per seguir una dieta sana i equilibrada i, evidentment, en dietes per regular el pes.

La bleda destaca per l’alta quantitat en Vitamina A i, en menor mesura, també conté vitamina C. La vitamina A és espe¬cialment important en la formació i en el manteniment de les dents sanes. Cone¬guda també amb el nom de retinol, té un paper fonamental en el bon funcionament de la retina.

En relació amb els minerals, cal parlar, especialment, del potassi, el ferro, el calci, el magnesi i el iode. Els minerals són imprescindibles per al manteniment del bon estat muscular, del sistema nerviós i de l’estructura òssia. Específicament, pel contingut en ferro, la bleda té una acció antianèmica. Cal apuntar que la bleda, per 100 grams consumits, cobreix el 25% de les neces¬sitats diàries de potassi; el 30% de calci, la meitat de ferro i pràcticament la meitat de magnesi. Aporta entre 15 i 20 calories, amb un percentatge gairebé imperceptible de greixos.

A nivell culinari, cal anar amb molt de compte amb la sal que hi posem a l’hora de coure. A banda que cal vigilar sempre amb el consum de sal, a causa de la retenció de líquids, la bleda, igual que passa amb els espinacs, tendeix a accentuar un gust fort i intens si les coem amb més sal del que cal.

Quan les anem a comprar, mirarem de triar-les que no siguin gaire grans, també fermes i sense taques. Cal apuntar que es fan malbé de seguida i que no s’han de guardar durant gaire dies a la nevera.

 Per El Tot Granollers / ACPG – Redacció

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada