Entre altres coses, la celebració dels cinquanta anys de La Galera ha portat a reeditar en facsímil i en un sol pack tres contes dels primers anys de camí, tots tres signats per Antoni Cuadrench i per Pilarín Bayés. Pel que fa al text, tots tres contes són una barreja de la realitat del moment, de fantasia i d’elements de les rondalles tradicionals.

Tenen un enorme valor com a testimoni dels primers anys de la represa, dels primers llibres que s’editaven en català per als infants després dels anys més foscos de la postguerra, encara que fora de context se’ls nota el pas del temps. Pel que fa a la il·lustració, és interessant copsar les primeres passes de Pilarín Bayés, amb uns dibuixos que comuniquen espontaneïtat i frescor, que costen de lligar amb els que ha anat fent a posteriori i que recorden els de grans il·lustradors europeus, com ara Janosch o Reiner Zimnick.

La reedició d’aquest tipus llibre ens ofereix l’oportunitat d’admirar els elements que conformen l’origen de la nostra LIJ, i de conèixer alguns dels excel·lents llibres que es van editar en una època que no hi havia res més, i els primers passos d’uns autors que han creat escola i que han difós la seva feina més enllà del territori estrictament professional.

Autor: Antonui Cuadrench Il·lustradora: Pilarin Bayés Editorial: La Galera A partir de 9 anys

Per Pep Molist. ClijCAT/Faristol / ACPG – Redacció

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada