Les associacions culturals noten la crisi amb una baixada de socis

Algunes de les associacions que participen un any més a la segona edició de la Fira del Dia Mundial de la diversitat cultural a Andorra la Vella han explicat a l’ANA que la crisi econòmica que viu el país la noten, entre altres raons, per la reducció de socis. Un dels motius més estesos per no continuar pagant la quota que estableix cada entitat és el fet de prioritzar despeses. Una de les associacions més afectades és l’entitat cultural Al-Andalus que en l’últim any ha perdut al voltant del 40% dels seus afiliats. També ha perdut molts inscrits l’Associació de Residents Filipins, que ha reduït els socis en prop del 38%, passant dels 293 inscrits als 183 en el darrer any. O l’entitat Cultural Casa Galícia, que va perdre també durant el 2011 una vintena de socis. En canvi, hi ha associacions com la de Residents Peruans al Principat d’Andorra que fa poc temps que són al Principat i noten les dificultats econòmiques per la falta d’implicació dels adherits, ja que sovint requereix desplaçar-se i per tant, gastar-se diners. Mentre que des de Casa de Portugal admeten que tot i la reducció de socis la balança s’equilibra amb les noves incorporacions.

Una de les conseqüències de la crisi és que cada cop hi ha més socis que decideixen donar-se de baixa de l’associació a la qual pertanyen per reduir despeses. L’associació cultural Al-Andalus ha patit una forta sacsejada. El president de l’entitat, Juan Pérez Lozano, ha reconegut que ‘hi ha molts socis que s’han donat de baixa perquè encara que hagin de pagar una quota petita no la poden assumir’. Lozano ha quantificat entre un 30 i un 40% la baixada d’afilitats en aquest darrer any. Per poder recuperar els diners ‘hem de posar-los de la nostra butxaca’ però, admet que ‘és un esforç molt gran i no hi arribem’. De fet, el president de l’associació ha lamentat que ‘hauríem de fer la fira del Rocío però, no la podrem fer per falta de pressupost’.

L’entitat que també ha tingut una forta caiguda d’associats ha estat la de Residents Filipins. La dona del president, Melita Parducho, ha explicat que l’any passat es van donar de baixa 110 persones i van passar dels 293 afiliats als 183 actuals. Tot i la davallada, enguany s’han inscrit una quinzena de persones. Entre les diverses raons per deixar de pagar la quota, la més habitual és la crisi, segons ha indicat Parducho, qui ha reconegut que és relativament assequible ja que els adherits han de donar deu euros anuals i dos euros mensuals pel lloguer del local. Per continuar funcionant, els diners no només surten dels socis que continuen inscrits a l’entitat sinó també de la venda de productes filipins i dels sortejos.

D’altra banda, des de l’Associació Cultural Casa de Galícia d’Andorra, han assumit que la crisi també els ha portat un nombre de baixes a tenir en compte. Un dels membres de l’entitat, Álvaro López, ha indicat que hi ha al voltant d’uns 200 associats, vint dels quals van deixar de pagar la quota de 80 euros anuals l’any passat. Tot i les persones que han marxat de l’associació ‘continuem tirant endavant els projectes que tenim, encara que amb molt de treball’. En aquest cas, els diners els recuperen de les vendes que poden fer a través dels productes gallecs que porten al Principat.

Falta de participació dels associats

Altres associacions que fa menys temps que estan constituïdes també noten la presència de la crisi. Aquest és el cas de les associacions de Residents Peruans al Principat d’Andorra i d’Equatorians Residents. En el primer cas, la vocal de l’entitat, Mercedes Hernández, ha destacat que fa prop d’un any que han aparegut al país i encara estan en el procés d’inscripció de socis, de moment, en tenen una setantena i no hi ha encara una quota establerta. Però, la crisi la noten perquè ‘costa que la gent participi’ ja que moltes vegades això significa haver-se de desplaçar i per tant, gastar-se diners. Mentre que la presidenta de l’entitat d’Equatorians Residents, Fatima Pinargote, ha reconegut que cal fer esforços per tirar endavant projectes i ha demanat l’ajuda del Govern.

En canvi, la presidenta de la Casa de Portugal, Cristina Fernández, tot i reconèixer que les dificultats econòmiques estan passant factura no només a Andorra sinó també als països veïns, ha volgut posar més l’accent en les altes que han aconseguit que no en la gent que han perdut, ja que en aquest cas, ha destacat que sempre hi ha alguna o altra baixa. Fernández ha admès que alguns d’ells, que feia anys que hi eren, han deixat de pagar la quota per la crisi. ‘Notes que la gent no es gasta els diners tan fàcilment com ho feien abans’ ha dit.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *