Les altres begudes de l’estiu

La calor fa suar. I l’aigua que perdem cal reposar-la. Les opcions per fer-ho son moltes, començant per la mateixa aigua. Sense adjectius ni additius.

Però sembla com si beure aigua fes pobre o atleta. Potser per això, difícilment trobareu gent, a la terrassa del bar estiuenc, asseguda davant un got d’aigua. Modèstia que arriba a la forma de consum, generalment xumant de la mateixa ampolla que, en certs casos, ja incorpora un mecanisme de tancament que permet el transport.

Algú pot estar temptat de creure que penso en les begudes de consum massiu. Però si he posar aquest títol és perquè m’agradaria recordar les begudes dels estius de la meva infantesa, avui bandejades o practicades a casa amb més o menys dificultat.

Cert que l’orxata sembla mantenir-se. Però potser seria moment de recordar que podem afegir-hi una bola de gelat –generalment de xocolata- i convertir-la en un cubano. Cert que el cafè amb gel s’imposa els mesos de calor, però jo no veig ningú allargant lo amb aigua i perfumant-lo, clandestinament, amb un raig d’anís per fer la copa d’estudiant de la meva infantesa, que en faci amb gasosa un suau, o que el transformi en un blanco y negro.

I no serà perquè el ventall d’opcions no sigui ampli. El llibre Las bebidas valencianas de Francisco G. Seijo (1980) en recull més de cent. Moltes, variants de la ja esmentada orxata y begudes similars com l’aigua de civada, però altres absolutament originals com els avui poc practicats granisats o la combinació de xarop concentrat –bàsicament els de menta i de grosella- amb aigua fresca o sifó.

I, si cal, podem mirar en altres direccions. Els anisats (Pernod, Ricard, Pastís i altres) del Midi francès, allargats amb aigua fresca, son també una excel·lent beguda estiuenca. Que allà si varen intentar promoure tot incorporant-hi el xarop de menta per fer un perroquet (lloro) o la grosella per fer una tomate (tomàquet). Formes tan bones com qualsevol altra per promoure el consum d’una beguda. I que potser hauríem d’imitar per potenciar begudes tradicionals que em pregunto, d’entrada, perquè no estan als apartats de productes ecològics i de proximitat?

TOTES LES NOTÍCIES