Les altes temperatures i la manca de pedregades garanteixen una bona collita de tabac

El d’enguany ha estat un estiu amb temperatures altes, calor i sense pedregades. Aquestes condicions han afavorit el creixement de les fulles de tabac i fan preveure una bona collita.

Comença la collita de tabac. La d’enguany, millor que la de l’any passat, perquè no hi ha hagut pedregades en tot l’estiu.

Des d’aquest dilluns a cal Bonetó, a Aixirivall, tallen les mates. El pagès Pere Aché preveu una bona collita. Les condicions meteorològiques d’aquest estiu en què han predominat les temperatures altes i la calor han afavorit el bon creixement de les fulles. “Ja hem començat la collita d’aquest any 2019 i la cosa bona és que aquest any per sort tenim bones collites en general a tot el país i suposant que podem acabar d’arreplegar tota bé sense pedregades ni res”, espera.

Es tracta d’una situació radicalment diferent a la de l’any passat quan les pedregades d’agost val malmetre molts cultius. Aché explica quin és el procés de la collita. Diu que “ara hem tallat la flor fa 22 o 25 dies. I ara és tallar-lo, el deixem amustiar potser un parell d’hores que no es cremi del sol i l’entrem i el pengem als assecadors. Fins el mes de desembre tindrem una altra feina aquí a la casa de pagès, però tot el que sigui del tema del tabac estarem tranquils”.

Un cop penjades, es deixen assecar fins a final d’any. A partir de desembre i fins a abril es fa una selecció de les fulles per després embalar-les i enviar-les a la central de recollida a la Borda Mateu on es fa el procés final de classificació i venda.

TOTES LES NOTÍCIES