Les acadèmies d’idiomes detecten que augmenta la demanda per aprendre rus

S’incrementa el nombre de persones i empreses que s’adreça a les acadèmies d’idiomes andorranes per iniciar-se al rus. L’estratègia davant d’aquesta demanda creixent varia en funció de l’acadèmia, i van des d’ampliar cursos ja existents a organitzar cursos especials d’iniciació. En tot cas, juntament amb els ja clàssics anglès, francès i alemany, l’ensenyament del rus comença a establir-se al Principat.

Els interessats en aprendre rus ho fan per raons laborals i en moltes ocasions és la pròpia empresa qui paga el curs a l’empleat. El perfil és el de una persona que treballa de cara al públic, a l’hosteleria i a la venda al detall però també a la banca o a una farmàcia, i que vol dirigir-se en rus al turisme d’aquell país, cada cop més nombrós a Andorra i també a altres àrees de l’entorn com Catalunya.

Si fins ara hi havia persones o empreses que funcionaven amb català, castellà i una mica de francès perquè eren els clients principals, ara, amb l’arribada de turisme rus, aquesta llengua s’ha afegit a les llengües que hauria de conèixer algú que treballa de cara al públic’, comenta Joan Ferran, de l’acadèmia d’idiomes Inlingua.

Malgrat que els cursos són d’iniciació a la llengua, aquest coneixement bàsic del rus permet ‘com a mínim una primera interacció amb el client en rus, que serveixi també per trencar el gel’, ha dit Ferran.

Nosaltres no oferim classes de rus, volem assegurar-nos que aquesta tendència es confirma i llavors ens ho plantejarem, però de moment no oferim aquestes classes’. ha afirmat Claude Benet, director del Centre Andorrà de Llengües (CALL). ‘Hi ha un petit augment de demanda de rus però és relativament petit per ara’, ha afegit Benet.

Aquest augment de la demanda per aprendre rus s’ha materialitzat en l’acadèmia d’idiomes Esna amb l’obertura d’uns cursos intensius d’iniciació a la llengua russa durant el mes de gener. Malgrat des de l’acadèmia encara no saben si repetiran l’experiència, sembla que el bon ritme de matriculacions permetrà que es tornin a organitzar cursos d’aquest tipus.

La veritat és que hi ha gent de tots els rams: tenim gent del comerç, d’òptiques, de farmàcia, de roba esportiva d’esquí’, ha afirmat Ana Rimada d’Esna.

Alexandra Grebennikova, de l’escola Impis, ha destacat que des de fa tres anys la demanda d’aprendre rus està augmentant i la seva oferta acadèmica està coberta. Com les altres acadèmies també situa en els professionals que treballen de cara al públic els seus clients principals, des del comerç fins la banca.

A diferència del català, el castellà, el francès o l’anglès, el rus presenta un sistema de declinacions semblant al de la llengua llatina que obliga a fer un esforç de memorització complementari. A més el fet d’escriure’s en un alfabet diferent al llatí i la manca de coneixement previ per part d’aquells que el volen aprendre fan que sigui una llengua especialment difícil.

Ana Rimada, d’Esna, també remarca que a causa de les poques hores que s’imparteixien de l’idioma i de l’especificitat dels cursos intensius, requereixen d’un estudi personal a casa suplementari a les hores lectives. ‘Hi ha molta gent que al principi, quan s’acosten a la llengua, se senten desanimats’, explica per la seva banda Grebennikova, que remarca que un cop ‘superades’ les dificultats inicials els alumnes responen molt bé.

TOTES LES NOTÍCIES