Les 400 persones reallotjades durant la nit tornen a casa mentre continua el confinament a les Salines

El director de Protecció Civil i Emergències, Francesc Areny, ha explicat que les 400 persones que aquesta passada nit han estat reallotjades -entre elles els 24 alumnes que han dormit a AINA i els 18 docents al Pas de la Casa- ja han tornat a casa seva o estan en vies de fer-ho després d’haver estabilitzat les diferents zones amb risc d’allaus a Arinsal, Arans i Soldeu i d’haver reobert les carreteres. Tot i això, els veïns de la trentena d’habitatges de les Salines continuen confinats a casa seva i el pas per la carretera d’Arans es fa sota vigilància de la Policia. De cara a les previsions, Areny ha explicat que durant aquest divendres cauran 15 centímetres més de neu, que sumaran a l’1,10 metres que portem acumulat des de dimecres i als 5 metres de neu caiguda des de l’inici de la temporada. El director de Protecció Civil ha dit que de cara a aquest dissabte i diumenge al matí es preveu una situació estable, però que a partir de la tarda de diumenge es reactivarà un nou episodi de nevades que podria durar fins dimarts.

En total han estat més de 400 persones les que van ser reallotjades en diferents hotels aquesta nit passada com a conseqüència de les carreteres tallades per risc d’allaus a Arinsal, Arans i Soldeu. A Canillo es van reallotjar 135 persones, a les quals cal sumar-hi els 24 alumnes que han passat la nit a la casa de colònies d’AINA; al Pas de la Casa 150 persones més els 18 docents que tampoc no van poder tornar a casa seva; i les 80 persones d’Arinsal que van ser evacuades dels edificis Prat Subirans.

Ho ha explicat el director de Protecció Civil i Emergències, Francesc Areny, en una roda de premsa on també ha destacat que malgrat poder circular sota supervisió policial per la CG3 d’Arans al Serrat, a la zona de les Salines continua el confinament dels veïns de la trentena d’habitatges que hi ha. S’espera, però, que aquest confinament no duri tot el dia i que al llarg de les properes hores, un cop s’asseguri l’estabilització de la zona d’allaus, es pugui aixecar l’obligatorietat de quedar-se a casa.

Poc a poc, ha explicat Areny es va tornant a la normalitat però amb especial atenció al risc d’allaus. El director de Protecció Civil ha relatat que un dels sectors més complicats per fer baixar allaus controlades ha estat el de Soldeu ja que l’allau natural d’aquest dijous a la tarda ‘ha arrencat de les parts més baixes, a mitja muntanya, per sota d’on hi ha instal·lats els dispositius’. La gran acumulació de neu ha obligat a les 10 hores d’aquest divendres a fer tirs explosius de Goma 2 des de l’helicòpter i estabilitzar així tot el mantell nival per poder obrir la CG2 de Soldeu al Pas de la Casa.

Per la resta no hi ha hagut incidències i el transport escolar ha circulat amb la normalitat que s’espera en dies com aquests. L’accés a França continua tancat, tot i que l’obertura del tram entre l’Ospitalet i el túnel de Pimorent permet arribar a Andorra via Puigcerdà.

Durant aquest divendres cauran entre 10 i 15 centímetres més de neu. Areny ha explicat que la quantitat de neu acumulada des de dimecres arriba ja arriba a 1,10 metres, i que el total des de l’inici de temporada supera els 5 metres de neu caiguda. Pel que fa a les previsions, malgrat la calma que s’espera de cara a dissabte i diumenge que ajudarà a estabilitzar el mantell nival, a la tarda del diumenge es reactivarà un nou episodi de nevades que pot durar fins dimarts.

TOTES LES NOTÍCIES