La Unitat de Recerca Criminal de l’Ertzaintza d’Araba ha culminat recentment una operació policial que ha permès desmantellar la major xarxa d’Euskadi dedicada al contraban de tabac. Onze detinguts i un milió d’euros en tabac, diner efectiu i comptes immobilitzats és el balanç de l’operació denominada Kea. Quatre dels arrestats han ingressat ja a la presó. A més del delicte de contraban de tabac se’ls acusa d’organització criminal i blanqueig de capitals. En l’operació, coordinada pel Jutjat d’Instrucció Nº 3 de Durango han intervingut també els Jutjats de Guàrdia de Vitòria-Gasteiz, Bilbao i de Barakaldo.

La trama, que operava des de feia anys, portava setmanalment uns dos-cents cinquanta mil euros en tabac il·legal des d’Andorra amb destinació a bars i petits comerços de Bizkaia. Amb els arrestos s’han intervingut 81.000 paquets de tabac de contraban de diferents marques tals com Winston, Lucky Strike, Marlboro, Ducats, Chesterfield, per un valor en mercat de més de 380.00 mil euros i quantitats de diners en metàl·lic properes als 450.00 mil euros, segons ha informat avui la Ertzaintza.

L’operació Kea contra el contraban de tabac i el blanqueig de capitals que ha permès la desarticulació d’aquest grup organitzat ha estat el resultat d’una complexa recerca duta a terme per la Unitat de Recerca Criminal i Policia Judicial de l’Ertzaintza d’Araba que es va iniciar fa un any per informacions rebudes en diverses Comissaries de l’Ertzaintza.

Ja des del començament es va determinar que la xarxa estava assentada en diferents localitats de Bizkaia com Durango, Santurtzi, Sestao, Galdakao o Amorebieta-Etxano, on comptaven amb diversos locals d’emmagatzematge. El tabac il·legal procedia d’Andorra i era introduït a Espanya a través de la localitat de la Seu d`Urgell (Lleida), utilitzant diferents mètodes per burlar la vigilància fronterera.

Posteriorment, per carretera i en moltes ocasions utilitzant vehicles-llançadora per evitar els controls policials, el tabac era transportat a les diferents localitats de Bizkaia on integrants de la xarxa disposaven de nombrosos immobles tals com a pisos, llotges i, especialment, parcel·les de garatge tancades on emmagatzemaven la mercaderia, per a la seva posterior distribució en bars, quioscos, tendes de llaminadures i particulars.

El resultat de l’anàlisi de les dades obtingudes de les recerques van indicar que el grup de persones detingudes formava part d’una organització criminal estable els components de la qual, de manera concertada, es repartien les tasques d’adquisició, transport, magatzematge, distribució i venda de tabac de contraban.

L’operació ha culminat aquest mes de maig quan eren a punt d’arribar des de Lleida dos carregaments de tabac de contraban d’importància, un d’ells utilitzant un camió i vehicles-llançadora i l’altre mitjançant el transport en dobles fons en vehicles manipulats per a la seva ocultació.

Es va establir un dispositiu de vigilància que va detectar l’arribada dels dos carregaments, així com la seva posterior descàrrega i transport als garatges i llotges que eren utilitzats per l’organització per al magatzematge previ al repartiment a la resta de la xarxa. A partir d’aquest moment es va procedir a detenir tant a les persones que havien transportat el tabac de contraban, com de membres de la xarxa de distribució.

Durant l’operació, es van practicar un total de cinc entrades i registres en domicilis particulars, nou garatges i llotges que eren utilitzades com a magatzems del tabac. També es va inspeccionar un establiment hoteler i una empresa de lloguer de vehicles, on a més del tabac i els diners anteriorment esmentats, van ser confiscats una vintena de telèfons mòbils, pen-drives, ordinadors i documentació. Entre aquests papers figuren documents de caràcter oficial, protocols notarials, llibres d’empreses, i fins i tot anotacions manuscrites que ara s’analitzen. També s’investiga la destinació dels diners generats de forma delictiva, encara que ja es compten amb proves que sostenen l’acusació de blanqueig de capitals..

Es va procedir així mateix al bloqueig judicial dels comptes dels investigats, amb quantitats de diners importants en alguns casos superiors als dos-cents mil euros, així com de caixes de seguretat d’entitats bancàries. D’igual forma es va procedir a la confiscació d’un total de nou vehicles, alguns d’alta gamma.

diners-ertzaintzaEls detinguts, són deu homes i una dona, de nacionalitat espanyola i residents en Bizkaia excepte dues que viuen al Principat d’Andorra. Les seves edats oscil·len entre els 22 i els 59 anys.

L’organització portava operant diversos anys i podrien haver introduït al mercat durant aquest període no menys d’una quantitat benvolguda de dos-cents cinquanta mil euros setmanals de tabac de contraban que es distribuiria en un elevat nombre de localitats de Bizkaia.

Els detinguts integrants d’aquest grup organitzat, que estan acusats dels delictes de contraban de tabac, pertinença a organització criminal i blanqueig de capitals, van passar a disposició judicial durant el cap de setmana passat i la setmana en curs i el jutge va decretar presó per a quatre d’ells i llibertat amb càrrecs per a la resta, amb obligació de personar-se en dependències Judicials els dies 1 i 15 de cada mes.

Les recerques segueixen desenvolupant-se en l’actualitat i no es descarten detencions de més components de la xarxa organitzada en els propers dies.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada