L’Equip d’atenció a la dona rep 161 expedients per violència de gènere i preveu atendre més casos que el 2012

violencia-genereL’Equip d’atenció integral a la dona ha atès 161 dones víctimes de violència de gènere entre els mesos de gener i octubre del 2013. D’aquests, com ha explicat l’educadora social de l’equip, Caterina Aleix, 80 són nous casos, el que fa preveure que l’any acabi amb més dones ateses que el 2012, quan van arribar a les 207 dones. ‘Aquest any a l’octubre hem atès més dones que l’any passat a la mateixa època de l’any, per tant, podem intuir que acabarem l’any amb més casos que l’any passat o els mateixos’, ha admès Aleix. Així mateix ha donat un ‘missatge esperançador’ pel fet que només 39 de les dones han tornat amb la parella, mentre que 109 no ho han fet. En canvi, un aspecte no tan positiu és que el 63% de les víctimes ateses no ha denunciat el maltractament, una xifra que és manté respecte altres anys i que, segons Aleix, es produeix per por a represàlies i perquè pot suposar que la intensitat de la violència s’agreugi. A més, ha considerat que amb l’actual legislació és difícil poder provar i que el batlle pugui condemnar els delictes de maltractament psicològic, el que fa que moltes denúncies s’arxivin i les dones desisteixin de denunciar-ho. Ha desitjat, però, que el projecte de llei contra la violència de gènere pugui ‘millorar el funcionament’ i aquestes denúncies.

Per la seva part, el director de Salut i Benestar, Josep Casals, ha manifestat que els recursos disponibles actualment per atendre les víctimes són suficients però ha admès que encara queda un ‘llarg recorregut’ per eradicar els estereotips i actituds patriarcals que l’ONU denuncia que existeixen encara a Andorra i que fomenten la desigualtat i discriminació per raó de gènere.

Entre els mesos de gener i octubre, l’Equip d’atenció integral a la dona víctima de violència de gènere va atendre 161 casos, dels quals 80 eren nous. Durant tot el 2012, els professionals d’aquest servei van gestionar 207 expedients, 83 dels quals noves víctimes. Amb aquestes dades i tenint en compte que a l’octubre s’han atès més casos que en la mateixa època de l’any passat, l’educadora social de l’equip, Caterina Aleix, ha indicat que el 2013 es podria tancar amb més víctimes o les mateixes que el 2012.

Per parròquies se segueix observant una distribució similar al repartiment demogràfic de la població, com ha assenyalat el director de Salut i Benestar, Josep Casals, mentre que per edats el 46% tenen entre 28 i 39 anys, el 33% entre 40 i 51 anys i un 7% entre 16 i 27. A més, per nacionalitats, les espanyoles suposen un 33%, les portugueses un 25% i, en tercer lloc, les andorranes un 18%. Un 16% dels casos són dones d’altres nacionalitats, segons les dades presentades per l’Equip d’atenció a la dona aquest dilluns. Destaca que el 31% eren dones casades i un altre 30% són dones separades, mentre que les solteres i les que estan en tràmits de separació són el 19 i el 13% respectivament. Per últim, una dada rellevant d’Andorra, segons ha destacat Casal, és que la majoria són dones treballadores ja que un 72% estan en actiu. Tot i així, Aleix ha indicat que no hi ha un programa específic per a les dones migrants treballadores ja que és una problemàtica que afecta a tota la societat.

Com a dada positiva, l’educadora social ha destacat que només 39 de les 161 dones ateses han tornat amb la parella i 16 han abandonat voluntàriament el programa. Per contra, només el 37% dels casos van denunciar la situació davant la Justícia, enfront del 63% que no ho ha fet. El motiu, segons Aleix, és la por a les represàlies i que la violència s’intensifiqui quan l’agressor conegui la denúncia. A més, la manca de legislació concreta en aquest àmbit i la dificultat per demostrar els maltractaments psicològics fan que sovint les denúncies acabin arxivades i les dones desisteixin de recórrer a la Justícia. En canvi, Casals ha assenyalat que tot i la crisi aquestes es mantenen i ‘no hi ha por a denunciar’, un fet que atribueix a la consolidació del programa.

Pel que fa a l’atenció psicològica, fins al 30 d’octubre s’han atès 54 casos, dels quals 8 han estat derivats a la xarxa assistencial de salut mental perquè requerien tractament psicològic. En aquest àmbit, el director de Salut i Benestar, ha reiterat que ‘en cap cas’ s’han reduït recursos sinó que s’han integrat dins d’atenció primària per ‘reforçar’.

També són adients, segons Casals, els recursos d’acollidanperquè tenen ‘marge’ per encabir a les persones que ho necessitin. Segons les dades de l’equip, 11 famílies van utilitzar les dues residències durant un total de 195 dies, arribant al 54% d’ocupació; tres famílies van recórrer a la família d’acollida durant 69 dies i cinc famílies més van ocupar un pis amb suport durant 299 dies, el que suposa una ocupació del 83%.

Per últim, l’Equip d’atenció a la dona ha informat que s’han atorgat ajudes per un import de 66.762,50 euros a 54 famílies per cobrir les necessitats bàsiques i assegurar la continuïtat del suport psicològic si no es disposen de recursos.

Recomanacions de l’ONU

Casals ha indicat que s’estan fent tallers de detecció i prevenció de conductes abusives a les escoles entre els adolescents i ha admès la presència encara d’estereotips i conductes patriarcals en què encara queda ‘feina a fer’. En aquest sentit, ha reconegut que les recomanacions de l’ONU, com la tipificació de la violència de gènere com a delicte al codi penal, s’han de tenir en compte i poden ajudar a planificar recursos. A més, seguint aquestes recomanacions per garantir la igualtat i la no discriminació i per abordar el debat sobre l’avortament, el director de Salut ha anunciat la creació d’un comitè nacional de bioètica que permetrà ‘millorar en temes de salut’ i s’hauria de posar en funcionament a principis del 2014.

TOTES LES NOTÍCIES