L’enveja i la gelosia en els éssers humans

Els conceptes gelosia i enveja sovint són confosos per algunes persones, això a causa que en les seves definicions presenten certes similituds; però es tracta de dues emocions humanes totalment diferents.

La gelosia sovint s’associen amb rivalitats emocionals, és a dir, en la majoria dels casos tenen a veure amb les relacions amoroses. La gelosia sorgeixen quan l’individu té por de perdre a algú a causa de la intervenció d’un tercer. Però és important saber que la gelosia no es limiten a les relacions amoroses, també es donen en relacions d’amistat, entre pares i fills i entre germans; en altres paraules, es poden donar sempre que una persona es trobi vinculada a una altra i que senti que la relació està sent amenaçada per la presència d’ algú més.

Entre les principals característiques de la gelosia destaquen una sèrie de pensaments negatius i sentiments que la persona va acumulant dins de si mateixa, com la inseguretat, la por, la impotència i l’ansietat. Tot això acompanyat de la creença que està perdent al seu objecte apreciat. La gelosia també poden venir acompanyats d’altres emocions com la ira, el ressentiment i la insuficiència.

La gelosia són produïts per una actitud de sospita permanent se li coneix com el vici de la “possessió” Podríem definir-lo com un estat emotiu ansiós que pateix una persona i que es caracteritza per la por davant la possibilitat de perdre el que es posseeix té. La majoria entenem per gelosia aquest confús, paralitzador i obsessiu sentiment causat per la por que la persona dipositària del nostre amor prefereixi a una altra en lloc de nosaltres.

Normalment, els qui pateixen preferentment aquests atacs de gelosia són persones molt centrades en si mateixes, En moltes situacions de gelosia hi ha, més que amor o por a la solitud, altres causes: sentiments de possessió de l’altre, de necessitat de controlar, d’inseguretat en un mateix, d’enveja cap a la major riquesa de la vida emocional de l’altre etc.

Tots els éssers humans tenim algun tipus de zel,

No és aquesta la saviesa que baixa de dalt, sinó que és terrenal, animal, diabòlica, ja que on hi ha gelosia i rivalitat, allà hi ha pertorbació i tota obra perversa.

Una persona gelosa sent que la seva relació amb la persona que estima s’està veient amenaçada per la presència d’ algú més, mentre que una persona envejosa desitja allò que algú més posseeix. Sovint la gelosia tenen a veure més amb l’aspecte emocional, mentre que la enveja en molts casos sol relacionar-se amb el desig de possessions materials.

L’enveja consisteix a desitjar el que una altra persona té. Sol estar relacionada amb les coses materials i els diners, però no es limita a això; ja que es poden envejar qualitats i característiques d’altres persones.

Per exemple, una dona o un home pot envejar la bellesa d’una altra o un altre. També un ancià podria envejar la joventut d’ algú més.

L’enveja sorgeix quan de certa manera un individu considera a un altre com a superior o creu que aquesta altra persona té una millor qualitat de vida. És una emoció caracteritzada pel ressentiment, i la persona que la pateix tendeix a voler influir dolor a aquelles persones a les quals enveja.

Pot anar acompanyada d’altres sentiments com la ira, el patiment, la tristesa; però en molts casos hi ha persones que no l’exterioritzen tot i que la sentin.

L’enveja més es caracteritza perquè la persona que la pateix se sent inferior a la persona envejada o té una autoestima baixa.

Una altra raó per la qual moltes persones confonen aquests termes probablement sigui perquè al llarg de la història, tant a l’enveja com a la gelosia se’ls ha relacionat amb el mateix color: el verd. Encara que algunes persones també s’associen a la gelosia amb el color groc.

És molt rar envejar a qui està molt allunyat de la nostra classe social o grup de referència, així, és més difícil envejar al veí o l’amic que aconsegueix el que es proposa en la vida i és feliç. A més, només envegem el que té valor per a nosaltres o ens defineix com a persones d’èxit. Per exemple algú que tingui com valor l’excel·lència professional, és més difícil que admiri a qui condueix un Ferrari. La comparació ens estimula a aconseguir el que l’altre ja té.

Estic segura que es dóna en tots els països perquè és una emoció natural i, com totes les emocions, es pot educar evitant caure en l’odi que produeix, caure en l’enveja

“L’enveja és mil vegades més terrible que la fam perquè és fam espiritual”