L’entrada d’empreses de telecomunicacions i la seguretat a les xarxes, el més debatut al Consell de Joves (Vídeo)

Les Proposicions de llei per millorar la privacitat dels usuaris a les xarxes socials i la que vol fomentar la inversió estrangera d’empreses de telecomunicacions d’àmbit europeu a Andorra han estat les dues propostes més debatudes en el marc del Consell de Joves celebrat aquest dimecres. En el primer cas, la possibilitat d’introduir en el Codi Penal articles referents al mal ús de les xarxes socials i sancions per als delictes previstos, així com la responsabilitat dels mateixos usuaris a l’hora de compartir determinades informacions han centrat la majoria d’arguments. En el segon, les conseqüències per a Andorra Telecom i per a les arques públiques, els serveis que podrien oferir les empreses estrangeres o els preus que es paguen a la parapública andorrana i que tenen les companyies de fora han estat els principals punts abordats. A més d’aquestes dues, s’ha aprovat la Proposició de llei per a la promoció i conservació del sector primari, la de modificació de les baixes de maternitat i paternitat i la de neteja del sotabosc i s’ha refusat la que preveia la introducció de l’ordinador portàtil a partir de secundària.

Cinc de les sis proposicions de llei presentades aquest dimecres al Consell de Joves han estat aprovades, però de totes, les que més debat han generat han estat la que preveu l’entrada de companyies de telecomunicacions estrangeres al país i la que vol millorar la seguretat dels usuaris a les xarxes socials.

En el primer cas, s’ha posat en relleu la necessitat que les empreses que s’instal·lin al país contractin a persones que ja hi resideixen i mentre que alguns han considerat que Andorra Telecom ja compleix amb les necessitats del país i suposa una font d’ingressos important per a les arques públiques, d’altres han apuntat que el preu que es paga pels seus serveis és massa alt i que seria bo permetre que vinguin companyies estrangeres per generar competència, incorporar serveis complementaris als de la parapública i atreure al turisme amb tarifes en itinerància més assequibles.

Malgrat els temors d’alguns en relació a una possible fallida d’Andorra Telecom per l’entrada d’altres companyies, ha prevalgut l’argument del benefici als ciutadans amb preus més assequibles i d’una possible baixada de preus de la companyia andorrana que animaria alguns usuaris a mantenir la contractació dels seus serveis. Així, aquesta proposició ha estat aprovada amb 21 vots a favor, 4 en contra i 3 abstencions.

Pel que fa a les xarxes socials, els principals dubtes exposats han anat en relació a la possibilitat de trobar i castigar aquelles persones que utilitzin les xarxes per assetjar altres persones o usurpar-ne la identitat, la utilitat d’incloure aquests delictes dintre del Codi Penal d’Andorra quan les xarxes socials ‘són internacionals’, han dit, o el grau de coneixement dels riscos associats al seu ús per part dels usuaris.

En general s’ha apostat per informar els joves dels avantatges i perills de les xarxes, conscienciar els usuaris des de petits però també els adults dels riscos i realitzar campanyes de prevenció per evitar que es produeixin aquests mals usos. Per aquells que facin un mal ús de les xarxes han proposat multes pels danys causats a la víctima més el cost de l’advocat o treballs socials.

La proposta ha estat aprovada amb 12 vots a favor, 11 en contra i 5 abstencions. Segons la presidenta de la Comissió Legislativa d’Educació, Rosa Gili, ha quedat palès que és un tema que està ‘sobre la taula’ i que els joves estan preocupats per la seva privacitat. Gili ha indicat que cal fer un debat ‘molt important’ sobre el tema ja que és complex i que potser seria interessant fer arribar aquest neguit al Ministeri per si pot seguir un camí similar a la proposta sobre l’assetjament a l’escola; que ha donat lloc a un protocol d’actuació als centres escolars.

Sorpresa pel rebuig a la introducció dels ordinadors a secundària

Tant Gili com la vicepresidenta de la Comissió, Roser Bastida, s’han mostrat sorpreses que no progressés la proposta sobre la introducció de l’ordinador portàtil a les escoles a partir de secundària. Els arguments per no donar-hi suport s’han basat en el cost dels ordinadors per a les famílies, la desaparició dels llibres i mètodes tradicionals d’estudi i un abús de les noves tecnologies. Bastida s’ha mostrat sobtada pel resultat d’aquesta votació ‘perquè els joves estan molt abocats a les tecnologies i al seu ús i han estat molt contundents a favor dels llibres, els manuals de text i les editorials’. També ha destacat que ningú hagi plantejat els ordinadors com a eina complementària dels llibres de text.

Tant les conselleres generals com els joves s’han mostrat satisfets de la participació en el Consell de Joves, tot i que els darrers consideren que les seves opinions sovint no es veuen reflectides en els debats habituals del Consell General. ‘Sí que podem comentar a fora, però a dintre no influeix. Miren sota el seu punt de vista i no sota el nostre’, ha apuntat l’alumna del Lycée Comte de Foix, Alexia Torné.

 

TOTES LES NOTÍCIES