L’entrada de vehicles a Andorra durant el Pont del Pilar supera les previsions i se situa en uns 55.000

Retencions de vehicles
Retencions de vehicles. Foto: Arxiu

Durant els quatre dies del Pont del Pilar que ahir va finalitzar a Espanya, el Departament de Mobilitat del Govern ha registrat l’entrada a Andorra de 55.354 vehicles a través dels dos punts fronterers. Una xifra que supera en 5.654 vehicles les previsions realitzades inicialment per aquesta festivitat espanyola, entre el dissabte 9 d’octubre i el dimarts 12 d’octubre.

La frontera hispanoandorrana ha tingut el volum més important de trànsit, amb una entrada total de 34.714 vehicles, mentre que a la frontera amb França se n’han comptabilitzat 20.640. Dues xifres que superen, individualment, unes previsions que situaven en 33.000 els vehicles entrant a Andorra per la frontera sud i en 16.700 per la frontera amb franco-andorrana.

Per dies, al pas fronterer del sud, el dia de més trànsit ha estat el dissabte amb 11.322 vehicles, seguit del diumenge amb 9.764, del dilluns amb 8.384, i del dimarts amb 5.244 entrades. Malgrat que el dispositiu especial pel Pont del Pilar va començar el dissabte, també és important tenir en compte l’important entrada per la frontera hispanoandorrana el divendres 8 d’octubre, amb 8.918 vehicles, quan s’havien previst inicialment unes 7.500 entrades. A la frontera del Pas del Casa, el dia més destacat d’accés al Principat ha estat el dissabte amb 6.925 vehicles, seguit del diumenge amb 6.352, del dilluns amb 4.097, i, finalment, del dimarts amb 3.266.

Pel que fa a la sortida, tal com s’havia previst, el dia de més activitat a la frontera hispanoandorrana ha estat el dimarts, amb 10.856 vehicles sortint del país amb més intensitat a partir de mig matí. Dilluns també va ser un dia rellevant en la sortida de vehicles, amb 9.506, seguit de diumenge amb 7.921, i de dissabte amb 6.952. A la frontera amb França els dos dies més destacats quant a la sortida de vehicles han estat dissabte, amb 6.735, i diumenge, amb 6.755. Dilluns i dimarts van sortir 3.969 i 3.807 vehicles pel nord, respectivament.

Es posa en relleu que llarg dels quatre dies de Pont del Pilar, el dispositiu especial de mobilitat ha estat coordinat conjuntament entre el Servei de la Policia, el Departament de Mobilitat i els Serveis de Circulació comunals.

Coincidint amb la previsió de gran afluència d’entrada dissabte i dilluns, amb el dispositiu especial es va posar en marxa un doble carril de les 7:30 hores fins a les 17:00 hores a l’Avinguda Francesc Cairat de Sant Julià de Lòria. En la sortida de dimarts, es va activar un doble carril a partir del Pont de Madrid d’Andorra la Vella fins a la frontera hispanoandorrana.

Alhora es va fer un reforçament policial amb 150 agents diaris treballant pel dispositiu. El Cos de Policia, a més, es va coordinar durant el Pont del Pilar amb els cossos de seguretat espanyols de la Policia Nacional, Guàrdia Civil i Mossos d’Esquadra.

Durant els quatre dies de pont, des del Departament de Mobilitat es va informar activament a les xarxes socials de la situació viària del país, recomanant principalment la limitació de l’ús del vehicle privat sempre que fos possible, fent ús del transport públic i potenciant els desplaçaments a peu. En detall, entre divendres 8 d’octubre i dimarts 12 d’octubre, les publicacions de Mobilitat a Instagram van rebre 88.340 impactes; a Twitter 59.900 impactes, i a Facebook 29.698 impactes. Unes xifres que representen un increment del 44% respecte un dia tipus.

El nou servei de la pàgina web de Mobilitat, que es va activar el dijous 7 d’octubre i que permet consultar en temps real el trànsit de vehicles a les dues fronteres, s’han registrat 631 visites fins ahir. A l’aplicació de mòbil de Mobilitat es van produir 78.700 visualitzacions durant el Pont del Pilar.

TOTES LES NOTÍCIES