L’enciam, un aliment diürètic i saludable

enciamL’enciam és un producte que es conrea en les zones temperades de l’Europa Oriental. Tot i que ja era conegut pels antics grecs i romans, es pensa que a l’antic Egipte ja era conreat.

Existeixen moltes varietats d’enciam. Tot i que es coneixen milers d’espècies d’enciam, les més habituals en els nostres mercats són: enciam romà, francès, iceberg, meravella, fulla de roure.

Nutritivament, l’enciam és una bona font de vitamines del grup A,B, C i E, moltes de les quals vitamines antioxidants que ajuden a combatre els radicals lliures i reforcen el nostre sistema immunitari. L’enciam també conté àcid fòlic, una substància que ajuda a combatre l’anèmia.

Es tracta d’un vegetal molt diürètic i depuratiu, ja que un percentatge que arriba fins al 95% de la seva composició és aigua. L’alt contingut en aigua, juntament amb la notable aportació de fibra, fa que el consum d’enciam afavoreixi la sensació de sacietat, a la vegada que millora el trànsit intestinal.

També destaquen els minerals, especialment potassi i calci.

Energèticament, l’enciam és un aliment escassament calòric, amb una aportació per 100 grams consumits d’unes 16 calories.

Per totes aquestes qualitats nutritives, l’enciam és un aliment que hauria de tenir importància en la nostra alimentació i és, a la vegada, un producte clau en les dietes d’aprimament.

A l’enciam se li atribueixen propietats tranquil·litzants. És eficaç per tractar l’insomni i el nerviosisme. També s’utilitza com a antiinflamatori en cremes per tractar les cremades solars. Les persones amb problemes de digestió, haurien de limitar el seu consum per sopar.

Per El Tot Granollers / ACPG – Redacció