Foto SFG

“L’Escena Nacional d’Andorra es fa gran i s’obre al món”. Amb aquestes paraules ha definit la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, el nou rumb que s’ha volgut donar a l’ENA per a la nova temporada que s’ha presentat aquest dimarts, marcada per les coproduccions amb festivals i productores catalanes. L’objectiu, tal com han explicat els seus tres directors artístics, és “situar l’ENA en el mapa artístic més enllà de les nostres fronteres i donar sortida als artistes del país”. Així, han trucat a la porta de diferents festivals i sales per aconseguir les col·laboracions, posant com a condició que les obres es puguin estrenar a Andorra i comptin amb algun professional del país en l’equip. La programació de l’any 2018 i el primer trimestre del 2019 compta amb un total de cinc muntatges.

El plat fort serà ‘Alba, el jardí de les delícies’, una coproducció amb Atrium, el Teatre Nacional de Catalunya i el festival Temporada Alta de Girona. Escrita per Marc Artigau i dirigida per Raimon Molins, l’obra la protagonitzen Carme Elías, Lluís Marco i una actriu andorrana que es donarà a conèixer el mes vinent. A més, Alfons Casal, un dels directors artístics de l’ENA, n’és l’ajudant de direcció. És un thriller de ciència ficció sobre intel·ligència artificial que combina teatre i audiovisual. Explica la història d’una professora jubilada que té un robot ‘acompanyant’, dissenyat com era ella mateixa quaranta anys enrere. El projecte s’estrenarà al novembre al festival Temporada Alta, al desembre es representarà al Teatre Nacional de Catalunya i al gener o febrer del 2019 arribarà a l’Auditori Claror de Sant Julià de Lòria.

La nova temporada de l’ENA, però, començarà al maig amb un espectacle familiar de dansa-teatre titulat ‘De quin color és un petó’, produït conjuntament amb l’Escola Líquid Dansa. Es representarà el 12 de maig al teatre de les Fontetes de la Massana i el 27 de maig a l’Auditori Claror de Sant Julià de Lòria.

El 26 de juny arribarà a Sant Julià ‘Muda’, una coproducció amb el Grec Festival de Barcelona i La Banda. Es tracta d’un muntatge escrit per l’argentí Pablo Messiez que va arribar a l’ENA l’any passat, però que han esperat fins al 2018 per poder-lo estrenar “en condicions”. S’inscriu dins del gènere de comèdia dramàtica i parla de la història d’una dona incapaç de parlar i la mudança que ha de portar a terme. Dirigida per Mercè Vila Godoy, la quota andorrana la posarà l’actriu Maria Lanau –que actuarà al costat de Jordi Rico i Gloria Sirvent–, i Isak Férriz, com a responsable de l’enregistrament d’arxiu. Després de passar per Sant Julià, al juliol es representarà a la Sala Akadèmia de Barcelona i a l’octubre arribarà a les Fontetes de la Massana.

L’ENA també coprodueix, en aquest cas amb la companyia Els McGregor Teatre, de la qual forma part l’actor andorrà Boris Cartes, l’obra ‘Les cigonyes venen de Tailàndia’, que primer s’estrenarà al teatre Maldà de Barcelona entre el 20 de juny i el 8 de juliol, i al setembre arribarà a Andorra amb dos passis: el dia 20 a la Massana i el 27 a Sant Julià. Tal com ha explicat el mateix Cartes, és una comèdia thriller que gira al voltant d’un sopar d’un grup de joves de 30 anys en el qual es precipitaran els esdeveniments.

Finalment, l’ENA també ha anunciat que de cara al febrer o març del 2019 arribarà als escenaris l’esperada versió teatral de la novel·la d’Isabelle Sandy ‘Andorra o els homes d’Aram’. De moment, els responsables de l’Escena Nacional només han avançat que serà una lectura dramatitzada basada en l’adaptació de Jean Camp i la traducció que ja disposen al català, i que es farà un càsting obert tant a actors professionals com a amateurs per configurar el repartiment.

Joan Hernàndez, Mònica Vega i Alfons Casal s’han mostrat satisfets de la feina feta per aconseguir les coproduccions, ja que consideren que és el camí per donar a conèixer l’ENA, donar feina als actors del país i que en un futur tinguin més facilitats per exportar produccions andorranes. També han assegurat que aquest nou rumb no exclou que segueixin donant sortida als muntatges andorrans que es puguin presentar a la convocatòria que cada any obren i, de fet, han avançat que han rebut projectes que, atès que es trobaven en un estadi molt inicial, preveuen desenvolupar de cara a l’any vinent.

La ministra de Cultura, Olga Gelabert, ha explicat que el Govern ha augmentat la dotació econòmica de l’ENA en 20.000 euros, de manera que per a aquest any l’entitat, formada pel Govern, la Fundació Crèdit Andorrà i el comú de la Massana, amb la col·laboració del comú de Sant Julià, compta amb un pressupost de 75.600 euros.

1 comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada