L’ENA referma l’aposta per les coproduccions pel nou curs 2019/2020

L’Escena Nacional d’Andorra (ENA), plataforma de les arts escèniques impulsada conjuntament pel Govern d’Andorra i el Comú de la Massana, i que té com a soci col·laborador el Comú de Sant Julià de Lòria, presenta els projectes en què la direcció artística de l’ENA, formada per Mònica Vega, Joan Hernández i Alfons Casal, està treballant per al període 2019/2020.

L’any 2018 va suposar un canvi en la línia editorial de l’ENA, que sota la nova direcció, va apostar per iniciar una estratègia que donés sortida i promocionés als professionals del país i a les seves produccions més enllà de les fronteres andorranes amb la voluntat d’expandir aquestes col·laboracions a altres territoris en el futur. Un any després es dona continuïtat al projecte i per això ja no es parla de temporada perquè les propostes comprenen un període més ampli que va des del mes de setembre del 2019 al setembre del 2020. Aquest fet és degut que la majoria de les propostes són coproduccions amb productores i companyies de fora de les nostres fronteres i que ja tenen un calendari determinat d’actuacions, tant a Andorra, com a Catalunya com i, en alguns casos, a la resta de l’Estat Espanyol.

Amb només un any, els resultats ja són visibles i s’ha assolit una expansió del projecte, l’ampliació d’espectadors i del mercat, i la creació de xarxes laborals i artístiques que han permès que el nombre de projectes rebuts per al 2019 s’hagin multiplicat per tres. L’objectiu principal de les coproduccions de l’ENA és la promoció i el reconeixement dels professionals de l’escena andorrana i de la mateixa entitat.

Les coproduccions que ahir es van presentar són d’una importància rellevant per al panorama artístic andorrà, per diversos motius. En primer lloc, perquè apropen encara més l’Escena Nacional d’Andorra als escenaris espanyols; i en segon lloc, pel prestigi i la qualitat de les companyies, productores i institucions amb qui es coprodueixen aquests espectacles, tant des del país com de fora.

Aquestes propostes abasten diferents tipologies escèniques: des de la comèdia més pura amb vocació comercial, a l’espectacle familiar amb diversos llenguatges teatrals i amb objectius culturals i pedagògics, a l’obra multidisciplinària que fa funcionar la fantasia com a vehicle d’una metàfora, fins a la fusió de diferents llenguatges teatrals i audiovisuals que lliga una voluntat documental amb l’espectacular.

En totes les produccions d’enguany la figura femenina pren rellevància en les diferents propostes. Ja sigui com a protagonistes centrals de les històries, per conscienciar d’una realitat social i cultural, per prendre veu com a creadores o aglutinant les tres vessants.

L’art dona veu a les persones que volen obrir els ulls i les orelles dels qui no es prenen el temps de fer-ho. Des de l’Escena Nacional d’Andorra volem sumar-nos a aquesta demanda social i cultural, des del nostre racó, amb la voluntat de millorar encara més en aquest sentit en el futur.

TOTES LES NOTÍCIES