L’ENA presenta la 10a temporada amb propostes variades de teatre, màgia, dansa i pedagogia

L’Escena Nacional d’Andorra ha presentat aquest dimarts la Temporada 2017, que compta amb sis propostes teatrals de petit i mitjà format que es representaran fins al mes d’octubre amb l’objectiu de tirar endavant les idees de les companyies teatrals i professionals del país. El cartell combina teatre de text, nous formats escènics, pedagogia teatral i espectacles familiars i, per primera vegada, s’ha inclòs un espectacle de màgia, ‘Mare, vull ser mag’, a càrrec dels joves mags Toni Zamora i Daniel Rossell. Per promoure el vessant pedagògic, s’ha inclòs en el cartell ‘Quins clàssics!’, per acostar al públic, sobretot jove, les grans obres de la literatura universal. Els tres directors artístics també han destacat la rellevància del muntatge ‘Aniversari’, l’espectacle més formalment de text i inèdit, escrit pel madrileny establert al Principat Juanma Casero. Completen el programa l’espectacle infantil ‘L’os bru no menja sopes’ i l’actuació de dansa ‘Escenificant’, a més de ‘Racons. Històries pel forat del pany’ que ja es va representar anticipadament al març. 

Després de fer una tria dels projectes “més viables econòmicament i artísticament” d’entre els que els van arribar, els directors artístics de l’Escena Nacional d’Andorra (ENA) han configurat la Temporada 2017 amb sis espectacles (cinc si no és compta l’obra que va servir de prèvia al mes de març), que arrenca oficialment aquest mes de maig. Es tracta de propostes triades sobretot per tal que hi hagi una certa varietat escènica, combinant teatre de text, nous formats escènics, pedagogia teatral i espectacles familiars, i amb una clara vocació que tots els muntatges es puguin exportar, ja sigui en d’altres parròquies o a l’estranger.

Per primera vegada s’ha inclòs un espectacle de màgia, que es representarà el 21 de maig a les Fontetes de la Massana i el 28 de maig al Claror de Sant Julià. ‘Mare, vull ser mag’ és un espectacle familiar dirigit per Irina Robles i dramatúrgia de l’Animal Escola Teatre, que permetrà que el jove Toni Zamora faci el seu primer espectacle com a mag professional, al costat de Daniel Rossell com a actor secundari.

La següent proposta arribarà el 3 i 4 de juny a la Massana i el 16 de setembre a Sant Julià. Es tracta d’un espectacle per a públic juvenil i adult titulat ‘Quins clàssics!’, ideat per Sergi Vallès, dirigit per Ester Nadal i protagonitzat pel mateix Vallès i Boris Cartes, amb música del seu oncle Lluís Cartes. L’obra té un vessant pedagògic, per donar a conèixer quatre clàssics de la literatura universal com són ‘La Ilíada’, ‘Hamlet’, ‘Frankenstein’ i ‘La metamorfosi’, que un professor explica als seus alumnes quan de sobte apareix a l’aula una visita inesperada.

A continuació s’estrenarà ‘Escenificant’, un espectacle de dansa i improvisació a càrrec de les ballarines Emma Riba i Laura Alcalà, que serà diferent en moviments i llenguatge cada vegada que es representi, ja que les protagonistes aniran nodrint-lo amb aportacions que recullin. Es podrà veure gratuïtament i a l’aire lliure el 20 de juny a la plaça del Quart de la Massana i el 17 de setembre a Sant Julià de Lòria.

Un dels plats forts de la temporada arribarà el 12 d’octubre a Sant Julià -es repetirà el 19 d’octubre a la Massana-. Es tracta d”Aniversari’, una obra inèdita de l’autor Juanma Casero, un madrileny establert des de fa anys al país que tradueix al català Irina Robles. Es tracta d’una obra “força addictiva” que gira entorn a les relacions i emocions d’una família que es reuneix per celebrar un aniversari especial. El repartiment encara està per concretar, però la intenció és comptar amb un equip d’actors andorrans amb experiència.

Finalment, el 24 i el 27 d’octubre tindrà lloc, a la biblioteca de Sant Julià i de la Massana respectivament, l’espectacle infantil ‘L’os bru no menja sopes’, de la companyia la Moixera, que ja va ser present a la temporada de l’any passat. La direcció és a càrrec d’Ester Nadal i la protagonista és Anna Frases. Es tracta d’un muntatge gratuït, especialment pensat per a representar-se en biblioteques, i la intenció és que es pugui anar ampliant el número de centres on s’ofereixi.

La desena temporada de l’ENA disposa d’un pressupost de 53.000 euros, aportats pels tres impulsors de la Fundació ENA: 33.000 euros a càrrec del Govern, 10.000 euros a càrrec del comú de la Massana i 10.000 euros més per part d’una fundació financera. L’entitat també té com a soci col·laborador el comú de Sant Julià de Lòria. La ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, ha destacat que la vocació és que els espectacles es puguin exportar, ja sigui a l’estranger o cap a la resta de parròquies. De fet, Gelabert ha avançat que estan amb negociacions amb el comú d’Andorra la Vella per tal que de cara l’any vinent la capital també pugui acollir alguna proposta adreçada al públic infantil. 

Text i foto: ANA

TOTES LES NOTÍCIES