L’ENA estrena direcció artística i proposa sis espectacles de teatre

L’Escena Nacional d’Andorra (ENA) durà a terme entre els mesos de setembre i novembre la seva novena temporada de teatre amb sis propostes que componen una programació que combina el teatre de text (‘Fred’), espectacles familiars tant nous com recuperats: ‘Alícia Meravellosa’, ‘Contes salvatges’ i ‘Heliceo’, un espectacle de dansa vertical, amb la qual arrencarà la temporada, i una lectura dramatitzada, ‘Refugiats’. Totes aquestes propostes es duran a terme sota la direcció artística de Mònica Vega, Joan Hernàndez i Alfons Casa, que substitueixen Irina Robles. Totes les propostes són de producció pròpia i des de l’ENA es té la voluntat que es puguin internacionalitzar. Aquesta plataforma de les arts escèniques impulsada pel Govern I el Comú de la Massana suma aquest any un nou soci col·laborador: el Comú de sant Julià, amb la qual cosa es dóna un impuls perquè aquest projecte sigui “de país”, tal com ha comentat Casal. El pressupost per a aquestes produccions és de 70.000 euros.

L’Escena Nacional d’Andorra (ENA) escenificarà entre els mesos de setembre i novembre sis propostes que conformaran la novena temporada de la plataforma, que estrena direcció artística després que Irina Robles, que estava acompanyada d’Elisabeth Caubet i Roger Casamajor, plegués per motius personals. Així, seran Mònica Vega, Alfons Casal i Joan Hernàndez els responsables d’aquesta temporada que compta amb sis espectacles que combinaran la dansa vertical, lectura dramatitzada, espectacles familiars (nous i recuperats) i teatre de text.

El tret de sortida es donarà amb un espectacle de dansa vertical per a tots els públics que tindrà lloc el mes de setembre a la Massana i a Sant Julià de Lòria, en dos indrets que encara s’estan estudiant. Es farà un càsting per definir l’elenc d’artistes i la producció és de l’ENA i de Sheila Ferrer. El mateix mes de setembre es representarà ‘Alícia Merevallosa’ un espectacle familiar que es recupera de la temporada passada i que es representarà a l’Auditori Claror de Sant julià de Lòria.

A l’octubre, i a les diferents biblioteques comunals, tindrà lloc ‘Contes salvatges’ una proposta infantil que es recupera ja que tal com ha exposat Casal la voluntat és que els espectacles que s’estrenen una temporada tinguin una projecció al país a més de més d’internacional.

El mateix mes tindrà lloc ‘Heliceo’ un espectacle familiar que es representarà aquest estiu en diferents indrets: Terrassa, Buenos Aires, Uruguai o Barcelona sota la producció de l’ENA i la companyia La Máquina de Hacer Pájaros, amb la direcció d’Ester Nadal i Rosa Mari Herrador. Es representarà a l’Auditori Claror i a la parròquia de la Massana, en un escenari que encara s’ha de determinar.

La proposta del teatre de text serà ‘Fred’ que arribarà el 13 i 15 d’octubre a les Fontetes de la Massana i el 20 del mateix mes al Claror. És un text d’Agustí Franch que va rebre el Premi de Teatre 50è aniversari de Crèdit Andorrà a la Nit Literària i que narra la història d’una família de refugiats jueus a l’Andorra dels anys 40. En aquest cas, també, Casal ha posat en relleu que s’intentarà que sigui una “obra exportable”.

I per tancar la temporada, el 17 de novembre a les Fontetes i el 18 a l’Auditori Rocafort de Sant Julià de Lòria, es representarà una lectura dramatitzada ‘Refugiats’ de Sergi Pompermayer, una obra que mostra els interessos dels mitjans de comunicació en els conflictes bèl·lics i la manipulació que tant periodistes com polítics fan de la realitat sobre la guerra.

Si bé la voluntat que han expressat en la roda de premsa per presentar la temporada els responsables de l’ENA és que les obres es puguin internacionalitzar, també hi ha la intenció que el projecte esdevingui “nacional”. D’aquesta manera, la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, ha posat en relleu el fet que Sant Julià de Lòria s’hi hagi sumat aquest any a aquesta plataforma que ja està integrada pel Govern, el Comú de la Massana i la Fundació Crèdit Andorrà i ha reiterat, de fet, “que no tanquen la porta a ningú”. I preguntada sobre la projecció de les obres a la Xarxa Alcover, ha manifestat que es planteja la continuïtat, ja que l’impacte no està sent el desitjat. Casal, de la seva banda, també ha valorat que el fet que Sant Julià s’hi hagi afegit ja és un primer pas per a què esdevingui un projecte nacional.

La ministra també ha remarcat que l’ENA és una “eina per donar suport al sector professional” però també als aficionats i ha afegit que fins ara ha “funcionat molt bé”, ja que s’ha pogut veure obres “molt bones i al cent per cent de la capacitat”. Segons Casal, les línies de l’ENA han de ser oferir una temporada amb propostes de qualitat i per a tots els públics i que serveixin per anar-lo “educant”, perquè esdevinguin seguidors de teatre, donar suport als artistes del país i tirar endavant projectes que es puguin exportar. A més, la nova direcció artística també ha destacat que les companyies de la resta de parròquies “tenen les portes obertes” per fer propostes.

El pressupost per dur a terme les obres d’aquesta temporada, totes de producció de l’ENA, serà de 70.000 euros, aportats per les diferents parts.

(Text i foto: ANA)

TOTES LES NOTÍCIES