L’empresa Cisco Systems desenvoluparà i provarà serveis tecnològics a Andorra

L’empresa líder en solucions de xarxes de telecomunicacions, Cisco Systems, ha arribat a un acord amb Andorra Telecom per desenvolupar i provar al Principat serveis tecnològics orientats cap a l’smart country. L’empresa nord-americana vol compartir coneixements amb Andorra Telecom i aprofitar les ‘avançades infraestructures’ del país per desenvolupar serveis relacionats amb el turisme i el comerç, el transport, l’eficiència energètica, el benestar social o la gestió remota i avaluar el model de negoci per després poder-los exportar. Segons han informat des de Cisco, el primer servei, que serà de cartelleria digital, estarà ja disponible al mes de febrer.

La reunió del clúster de la iniciativa Actua sobre noves tecnologies d’aquest dimarts s’ha centrat en la presentació de l’acord al que han arribat l’empresa nord-americana Cisco Systems i Andorra Telecom. Aquest acord s’emmarca en la voluntat manifestada reiteradament pel Govern de convertir Andorra en un smart country i consistirà en ‘compartir coneixements i experiències per desenvolupar serveis’ que vagin en aquesta línia.

Tal com ha explicat el cap de projectes estratègics del Govern, Josep Maria Missé, l’arribada d’aquesta empresa no és incompatible amb les altres iniciatives ja presentades per Alcatel o Indra. Ha indicat que són tres empreses de primer nivell que conjuguen dins del projecte d’smart country però en diferents sectors. Mentre que Alcatel va fer una proposta molt específica per al comerç, la iniciativa de Cisco pretén anar ‘molt més enllà’ oferint serveis d’altres sectors com la mobilitat, el benestar o l’eficiència energètica, per exemple.

El primer projecte que es preveu posar en marxa és el de cartelleria digital, que es vol llançar al febrer. El director de Cisco Systems Spain, José Manuel Petisco, ha indicat que aquest projecte consisteix en comunicar a través d’una pantalla una informació dinàmica que pot ser personalitzada i variar en funció del lloc on es troba. A més, aquest sistema permet la interacció amb l’usuari i pot servir com a informació per al ciutadà o per al comerç.

A més d’aquest servei Cisco Systems també té previst engegar-ne un de gestió remota que permeti acostar el servei d’un expert al ciutadà allà on estigui, i que també es preveu posar en marxa aviat. Altres sectors en què Cisco desenvoluparà serveis amb la col·laboració d’Andorra Telecom són l’eficiència energètica, el benestar social o el transport.

L’empresa nord-americana desenvoluparà aquests projectes a Andorra pel gran atractiu que suposa per a ells la infraestructura tecnològica de què disposa tot el país. Un cop provats els serveis a Andorra i el model de negoci, aquests es podran exportar a d’altres ciutats o països on treballa Cisco Systems.

 

Tarifes d’Internet

Tant la proposta de Cisco Systems com les iniciatives plantejades per altres empreses de telecomunicacions que volen instal·lar-se al país estan sustentades en l’ús d’Internet. És per aquest motiu que en reiterades ocasions s’ha posat sobre la taula la necessitat d’oferir un accés menys costós a aquest servei. El director general d’Andorra Telecom, Jaume Salvat, ha explicat aquest dimarts que les tarifes d’Andorra Telecom ‘són competitives’, i que en principi no es plantegen abaixar-les. L’opció que més es contempla actualment per facilitar l’accés a les eines que s’estan proposant recentment és la de posar un wi-fi obert gratuït però amb accés limitat a les aplicacions en qüestió, que serà, segurament, el que s’aplicarà per al nou servei de cartelleria digital.