El preu mitjà a Europa de les tarifes domèstiques d’electricitat és un 91% més car que el d’Andorra, segons els preus del 2014, de manera que les tarifes andorranes són un 52% més barates. Així, el preu del quilovat/hora al Principat és de 0,1075, mentre que a la mitjana dels 28 països de la Unió Europea el preu és de 0,2052, segons una comparativa elaborada pel Govern amb motiu de l’anunci de l’increment de tarifes per al 2016. Cal recordar que per al client domèstic, la llum augmentarà un 0,8% a partir de l’1 de gener i, en canvi, per als abonats a la tarifa amb discriminació horària, l’augment pot arribar al 7,3% amb l’objectiu de promoure el consum en horaris nocturns.

Els tres països amb la tarifa de la llum per a clients domèstics més cara d’Europa són Alemanya (un 177% més que a Andorra), Irlanda (136%) i Espanya (120%). En canvi, a l’altre país veí, França, el preu s’acosta més al d’Andorra, tot i ser un 51% més elevat. 

D’altra banda, pel que fa al client industrial amb consums d’entre 20 i 500 Mwh, les diferències no són tan importants amb els països de l’entorn. El preu de França és un 12% més car i el d’Espanya és un 46% més elevat que el d’Andorra. Els territoris amb tarifes més elevades són, en aquest cas, Itàlia, Alemanya i Regne Unit, que superen el preu d’Andorra amb un 110%, un 105% i un 66% respectivament. En canvi, després d’Andorra, el país amb un preu més assequible són els Països Baixos, que disposen d’una tarifa industrial un 11% més costosa que a Andorra. 

Text: ANA

1 comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada