L’Escola de Formadors de Professions Esportives i de Muntanya (Efpem), té previst incloure el curs de formadors d’esquí de fons l’any vinent. Així ho ha explicat el director de l’escola, Francesc Poujarniscle, que ha avançat que estan preparant la formació perquè sigui reglada al mateix nivell que la d’esquí alpí, surf de neu i guia de muntanya. El fet és que des de Naturlàndia es vol impulsar la pràctica d’aquest esport i es vol incorporar més monitors, així que des de l’Efpem, ja treballen en la formació reglada. Tal com ha explicat Poujarniscle, és una formació que ja s’havia fet al seu moment, però ara feia anys que no s’impartia, amb la qual cosa aprofitaran per renovar el contingut i la metodologia.

L’Efpem treballa per incloure formacions que responguin a les demandes de les diferents modalitats esportives. Així ho ha explicat el director de l’escola, que ha avançat que de cara a l’any vinent es treballa amb Naturlàndia i ‘se li donarà una nova empenta, un nou aire, i es renovarà tot’, i ha aprofitat per recordar que aquesta formació específica ja s’havia fet fa temps. Pel que fa als monitors que actualment treballen al camp de neu de Sant Julià de Lòria, Poujarniscle ha dit que sí que n’hi ha que s’han format a Andorra, però que com que la voluntat de Naturlàndia és potenciar la pràctica d’aquest esport, així ho faran des de l’escola, formant monitors.

Pel que fa als alumnes que estudien a l’Efpem, el director de l’escola ha posat en relleu l’elevat nombre d’inscripcions de persones que decideix cursar algun tipus de curs. De fet, durant els tres últims anys ha augmentat lleugerament el nombre de persones que decideixen encaminar la seva carrera cap a la vessant esportiva, ‘ja que aquestes formacions estan en auge i els cursos s’omplen al 100%’. Cada any cursen el bloc general una vuitantena de persones. Aquest curs inclou classes de psicopedagogia, ciències biològiques, entrenament, marc institucional, marc geogràfic, meteorologia, orientació i llengua estrangera.

La formació que encapçala la llista de les més demanades continua sent l’esquí alpí. Si bé sobre surf de neu cada any es fa un curs específic, l’esquí alpí suma fins a quatre convocatòries anuals. Així, el nombre d’alumnes que cada any es forma a Andorra en esquí alpí supera el centenar. Poujarniscle ha dit que la gran majoria troba sortida professional a les estacions d’esquí del país, en una temporada o en una altra. De fet, les estacions es reserven cada any un nombre determinat de places per a alumnes de l’Efpem i cada vegada hi ha més treballadors del país als camps de neu.

En relació a la qualitat de l’ensenyament de l’Efpem, Poujarniscle ha posat en relleu l’exigència de les formacions de l’escola que dirigeix. Així, ha remarcat la ‘bona reputació’ dels cursos i l’exigència que demanen als alumnes. Per exemple, ha dit que en l’última convocatòria del bloc general només van aprovar set alumnes totes les assignatures, tot i que sempre hi ha sistemes de recuperació i al final la gran majoria acaba superant el curs. El director de l’escola ha aprofitat per recordar la gran feina que es fa des de l’Efpem, ja que els monitors són sovint les persones amb les quals els visitants tenen el primer contacte amb el país. Per això, ha remarcat la importància que siguin uns bons professionals.

A l’Efpem, a part de les formacions reglades en esquí alpí, muntanyisme i surf de neu, també es fa el curs de monitor de barranquisme, d’acompanyant de via ferrada i circuit d’aventura, d’esquí alpí per a discapacitats, d’escalada en rocòdrom, de circuit d’aventura, d’activitats de lleure, d’esquí en jardins de neu, descens de BTT, de passejades a cavall i de tir amb arc.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada