L’efecte Disulfiram: Millor que no es combinin medicaments i alcohol

En farmacologia, es coneix com a efecte disulfiram, als símptomes que es produeixen quan s’ingereix begudes alcohòliques després de l’administració de certs medicaments com el disulfiram. Els símptomes que provoca son: Vermellor de la cara, mal de cap, sudoració, taquicàrdia, irritació de la gola, tos, nàusees, vòmits i a vegades pot donar vertigen, baixades de tensió arterial i pèrdua de la consciència.

Aquests efectes tan desagradables apareixen al cap de 10 minuts després de la ingesta d’alcohol. La durada de la reacció varia de les 2 a les 4 hores, o mentre que hi hagi alcohol en la sang.Aquest efecte va ser descobert per casualitat el 1948 per tres investigadors de la companyia danesa Medicinalco, els seus noms: Erik Jacobsen, el Jens Hald i Keneth Ferguson. Aquests investigadors buscaven un principi actiu que evités les infeccions parasitàries.

Provant en ells mateixos el disulfiram, es van adonar que tenien símptomes molt severs després del consum d’alcohol.Quan bevem alcohol i hem pres disulfiram (o altres substàncies que tenen el mateix efecte), el que fa és evitar l’acció de l’enzim Acetaldehid, aquest enzim s’encarrega de degradació de l’alcohol. Això provoca que no es metabolitzi l’alcohol i s’acumuli. Com a conseqüència el cos pateix la simptomatologia que abans hem descrit.

Entre els medicaments que poden desencadenar aquest efecte es troben el metronidazol, el cloramfenicol, la isoniazida, el ketoconazol, la nitrofurantoïna, les sulfonamides o la  tolbutamida. També pot provocar efecte disulfiram, la ingesta dels bolets o fongs Coprinus atramentarius, boletus lividus i Clytocibe clavipesés, fins i tot 3 dies, després de consumir-los.

Com heu pogut imaginar, aquest efecte disulfiram, s’utilitza amb finalitats terapèutiques en el tractament de deshabituació de pacients alcohòlics, i per a això aquest principi actiu s’administra sota control mèdic.

TOTES LES NOTÍCIES