L’EFA demanarà a Espot que volen ser ‘dins’ les negociacions amb la UE

“Els empresaris han de ser dins del procés de negociació amb Europa perquè el que s’està negociant té un gran impacte sobre les empreses del país, en l’economia del país”. Aquest és el criteri en què incidiran des de l’Empresa Familiar Andorrana (EFA) al nou executiu, després que aquest fos un dels posicionaments que van fer arribar a les diferents formacions polítiques durant la campanya electoral. Així ho ha posat en relleu el president de l’entitat, Francesc Mora, que ha destacat que “ara mateix” se senten “apartats” d’aquestes negociacions i que la seva pretensió no és només la d’estar informats de com evolucionen sinó ser “dins” d’aquest procés, és a dir, acompanyar l’equip negociador i prendre part en les diferents reunions com a part activa.

“És impensable que avanci el procés (de negociació) sense els empresaris”, ha afirmat Mora, i ha afegit que donaran un cert temps al nou Govern perquè comenci a rodar però que quan tinguin l’ocasió de reunir-se amb el cap de Govern, amb qui ja han demanat una trobada, li trametran aquesta demanda que ja li van palesar durant la campanya electoral.

El president de l’EFA també ha posat en relleu que “Andorra està en un punt històric de l’aproximació amb Europa” i creu que un dels temes que s’han de posar sobre la taula, aprofitant aquest marc de les negociacions, és el “desenclavament” del país. En aquest sentit, ha incidit en el fet que Andorra no pot fer evolucionar la seva economia sense unes bones vies de comunicacions i, per aquest motiu, s’han mostrat favorables a què el Govern centri els seus esforços en la possibilitat que el país aculli un aeroport. Així, valoren de manera “negativa” que des d’Espanya es doni ara com a possible data per a la posada en marxa del GPS l’any que ve i consideren que “Andorra com a país no pot estar en aquesta situació”, a expenses del que decideixin des del govern espanyol, és a dir, depenent “d’una agenda que no controla”. És per aquest motiu que defensen que el “nou Govern ha d’apostar de manera clara i decidida per l’aeroport”. Per tant, defensen la proposta de la Cambra de Comerç que Andorra tingui un aeroport dins el seu territori. En aquest sentit, cal recordar que la proposta sobre la qual ha estat treballant la Cambra, i que es presentarà aquest dimecres, un camp de vol a la zona del bosc de Moretó de Grau Roig, ja va ser descartat per l’Organisme Internacional d’Aviació Civil (OACI) en un informe del 2008 que havia estat elaborat a encàrrec del Govern i que analitzava diferents ubicacions, com la Rabassa, Engolasters o Entor, a més de la Borda Vidal, que era el lloc que s’assenyalava com a més adient per encabir un heliport, que no un aeroport, ja que es veia com a punts negatius per a una infraestructura com aquesta darrera el cost i l’orografia del país.

Mora ha fet aquestes manifestacions en el marc de la presentació del 21è Cicle EFA que se celebra aquest divendres a Anyós Park i que se centrarà en el comerç. Tal com ha destacat el president de l’EFA, aquest és “un sector molt important de l’economia andorrana” i la voluntat és que continuï tenint aquest pes. Per aquest motiu, la jornada estarà centrada en reflexionar sobre les oportunitats de futur tenint en compte la rapidesa amb què els hàbits dels consumidors canvien i com aquest sector s’hi ha d’adaptar. Tal com ha comentat el secretari tècnic de l’EFA, Joan Tomàs, hi haurà una ponència del professor ordinari del departament de direcció comercial de l’IESE, José Luis Nueno, que parlarà de com revaloritzar el comerç i les tendències que hi ha a nivell global. Tot seguit es farà una taula rodona sobre l’experiència de quatre empreses familiars en què els propietaris són també els gestors. A l’últim, hi haurà una ponència del professor en dret internacional públic a la Universitat de Barcelona, Xavier Fernàndez Pons, sobre com podria afectar el país la supressió de la duana. Aquest és un aspecte, ha destacat Mora, que es vol reflexionar.

TOTES LES NOTÍCIES