L’EFA demana un entorn jurídic i fiscal ‘interessant’ perquè vinguin empreses de fora

L’Empresa Familiar Andorrana ha organitzat, aquest dimecres, un esmorzar amb la premsa per presentar la seva memòria d’activitats del 2012 i els objectius per al 2013. Els principals objectius de l’EFA són fomentar l’emprenedoria, facilitar els processos de successions en les empreses, que el mercat sigui lliure, afavorir la internacionalització de les empreses i contribuir al creixement econòmic del país. A més, els representants de l’EFA han opinat sobre els darrers esdeveniments i la situació econòmica actual, i tal com ha indicat la presidenta de l’entitat, Cristina Viladomat, ‘el que cal perquè vinguin empreses de fora és crear l’entorn jurídic i fiscal interessant’. Tot i així, no han volgut manifestar si s’està anant pel bon camí o no, i han indicat que es reuniran properament amb el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, perquè els informi sobre l’IRPF i la legislació tributària, per poder tenir una opinió més fonamentada.

Els objectius de l’Empresa Familiar Andorrana són el foment de l’emprenedoria, facilitar els processos de successions de les empreses familiars, preservar un mercat lliure de regulacions i propiciar la internacionalització de les empreses, però sobretot, i tal com ha remarcat el secretari tècnic de l’entitat, Joan Tomàs, afavorir el creixement econòmic d’Andorra. Tomàs ha indicat que les empreses familiars són gran part del PIB del país, i que aquest ha anat en decreixement els darrers anys, per això els preocupa l’estacionalització del turisme andorrà i la gran dependència que existeix de l’estat espanyol.

Tot i que encara no han manifestat una opinió respecte de la futura llei de l’IRPF, perquè l’analitzaran després de la reunió que tenen programada amb el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, sí que han opinat que cal que el marc fiscal sigui propici perquè les empreses estrangeres vinguin al Principat. De fet, la presidenta de l’EFA, Cristina Viladomat, ha indicat que el que cal és crear un marc jurídic i fiscal interessant per a les empreses que vulguin venir. A més, és clar, han recordat que a més pressió fiscal per a les empreses, més dificultats per al seu creixement econòmic.

També, però, s’interessen per les empreses andorranes que es volen internacionalitzar, ja que consideren que ‘manca internacionalització’, segons Tomàs. En aquest sentit, defensen que el millor que es pot fer és que l’empresa en si estigui preparada per a la internacionalització, i tot i que donen suport als viatges i esdeveniments organitzats per impulsar la sortida de les empreses a l’exterior, també comprenen que ha de ser una tasca autofinançada per cada empresa. De fet, pensen que no es pot caure en un model assistit, i que han de ser les companyies les que disposin dels recursos per expandir-se.

On sí que demanen l’ajuda de l’Administració és a l’hora de millorar la burocràcia. Aquesta és una demanda molt repetida tant des de l’EFA com des de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis i altres entitats. Tomàs ha reconegut que és un problema difícil de solucionar, però ha indicat que s’ha recordat reiteradament i que és important tant per a les empreses del país com per a les que vulguin instal·lar-s’hi. Així, ha insistit que cal que l’Estat sigui col·laborador en aquest sentit.

D’altra banda, durant l’esmorzar els representants de l’Empresa Familiar Andorrana han recordat els esdeveniments que van organitzar durant el 2012. Han destacat la conferència del president de Zinio, Joan Solà, que va explicar les possibilitats dels mercats digitals a Andorra, així com el XIV Cicle de l’EFA que es va centrar en el paper dels consellers de les empreses. A més, han recordat la participació en l’elaboració del document Andorra té futur, que consideren de plena actualitat, i també l’organització d’una conferència de l’antic magistrat Juan José López Burniol, sobre successions, així com el Fòrum de l’EFA sobre la diversificació.

A l’esmorzar d’aquest dimecres, a més de la presidenta de l’EFA, Cristina Viladomat, i el secretari tècnic, Joan Tomàs, també hi han participat Miquel Àngel Armengol, Josep Maria Betriu, Jordi Balletbó i Josep Pintat.

TOTES LES NOTÍCIES