El jurat del concurs d’idees nacional per al nou edifici multifuncional dels Arcs de la Massana ha escollit com a guanyador el projecte Capa Alpha, de l’arquitecte Manel Pallarès, al qual li correspon un premi de 2.000 €, més l’encarrec del projecte executiu i la direcció d’obra. El segon premi, dotat amb 1.400 €, ha estat pel projecte El Gat de l’Alícia, de Carles Gras, mentre que el tercer, amb 800 €, ha recaigut en Buit, de Xavier Rechi.

Cal dir que el concurs era anònim i els disset participants es presentaven amb un lema. Per tant, no es va saber el nom dels guanyadors fins que es va obrir el sobre que contenia les dades del projecte escollit i dels altres dos finalistes.

La deliberació va ser de comú acord. El jurat estava format pels cònsols, David Baró i Raúl Ferré, la consellera d’Urbanisme i Cadastre, Olga Molné, el Conseller de Turisme i Comerç, Sergi Balielles, el conseller de l’oposició Robert Albós, dos tècnics del Comú, Joan Pieras i Ricard Lacambra, i dos membres del Col•legi Oficial d’Arquitectes d’Andorra, Xavier Aleix i Miquel Albós. De fet, el COAA ja va participar en la redacció del plec de bases per optar al concurs. Els dos membres del COAA han valorat positivament que cinc dels nou membres del jurat tinguessin un perfil tècnic.

Els criteris en els quals s’ha basat el jurat per fer la selecció s’han centrat en la funcionalitat, la sostenibilitat i el manteniment de l’edifici. A nivell visual, la façana principal havia d’evocar uns arcs, ja que aquest era el tret diferenciador de l’antic mur de contenció que sostenia les parcel·les. També s’havia de tenir en compte que la façana permetés la polivalència d’usos.

El jurat considera que el projecte Capa Alpha compleix tots els requisits i destaca tant el disseny com la seva funcionalitat. “La proposta presenta dues característiques relacionades amb el patrimoni natural i cultural de la parròquia: d’una banda, la façana presenta tres arcs metàl·lics, que simulen les voltes del campanar de l’Església de Sant Climent de Pal, i, d’altra banda, el perfil de la coberta fa referència a l’skyline de les muntanyes de la Massana”, ha explicat el cònsol major, David Baró.

Pel que fa als materials, l’arquitecte Manel Pallarès proposa la pedra, la fusta i el vidre. El jurat ha destacat la perfecta integració dels materials escollits en l’entorn urbà.

D’altra banda, també s’ha valorat la proposta de comunicació vertical del projecte, amb un ascensor exterior que comunica l’avinguda Sant Antoni amb el carrer Josep Rossell.

“El projecte guanyador és el més complet i compleix el màxim de criteris, com la interrelació entre les plantes i l’accessibilitat. A més, es tracta d’un edifici entre mitgeres i l’arquitecte aconsegueix lligar-lo de forma satisfactòria amb els edificis del voltant”, explica Xavier Aleix. Miquel Albós afegeix que “el disseny és equilibrat i integrat a l’entorn, amb una gran vidriera que dona personalitat al conjunt i amb un element vertical –l’ascensor- que trenca amb l’immoble del costat”.

Durant els pròxims mesos, el guanyador del concurs treballarà en el projecte executiu.

Recordem que per aquest any està pressupostada la construcció de l’estructura de l’edifici, mentre que l’any que ve es treballarà en els tancaments exteriors.

Recordem que el nou edifici constarà de set plantes, quatre de les quals es construiran a càrrec del privat amb el qual es va realitzar la permuta del subsòl. Els altres tres es realitzaran amb una partida de 130.000 euros, que en cap cas generaran endeutament. “La construcció es realitzarà de forma progressiva, sense generar endeutament, buscant solucions imaginatives i tirant endavant l’obra amb la col·laboració entre administració pública i sector privat”, assegura el cònsol major.

L’edifici acollirà el Centre d’Atenció primària, una secció de l’esplai, el centre jove i una gran sala multifuncional, que es batejarà com “Espai de la ciutadania”, on s’hi podran fer reunions públiques, reunions i altres activitats. A banda de l’ús públic, el Comú preveu que tres plantes acullin un projecte de centre tecnològic i viver d’empreses, que aporti riquesa i un valor afegit a la parròquia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada