LdA proposa una comissió legislativa especial per prevenir riscos sistèmics del sector financer

grup liberal

El president del grup parlamentari liberal, Josep Pintat, ha explicat, aquest dimarts, la proposta de creació d’una Comissió Especial de Vigilància i Prevenció de Risc per a l’Estabilitat Financera que ha fet arribar a la resta de grups parlamentaris. El seu president, Josep Pintat, ha indicat que aquesta comissió legislativa, a diferència de la proposta de comissió d’enquesta feta pels consellers socialdemòcrates, “intenta aportar solucions de futur per a l’Estat andorrà, i en canvi la del PS és senzillament per fer unes valoracions d’un fet que ja està passat”. Així, es pretén que la comissió legislativa faci un seguiment de l’afer BPA però també que apliqui mesures microprudencials i macroprudencials per prevenir riscos sistèmics de les entitats financeres del país i “evitar la fallida de l’Estat andorrà”. Pintat ha afegit que es tracta de mesures de prevenció que apliquen tots els bancs centrals dels països, i que el propi Acord Monetari ja preveu que Andorra les hagi d’implementar. Segons el grup liberal, l’òrgan supervisor d’aquestes mesures ha de ser en un futur un banc central, tot i que en un inici podria ser l’INAF amb més competències.

 La comissió especial proposada per Liberals d’Andorra dependria del Consell General però tindria la seva pròpia autonomia amb un reglament intern específic que prevegi com seran les intervencions del Govern, l’INAF i la UIF i amb un règim sancionador en cas que no compareguessin. Així ho ha exposat el president del grup parlamentari liberal, Josep Pintat, que considera que la comissió ha d’anar més enllà d’analitzar la problemàtica generada arran de l’afer BPA.

Així, la comissió tindrà diversos eixos, encapçalats per l’adopció de mesures macroprudencials per preveure riscos sistèmics del sistema financer. Com a exemple, Pintat s’ha referit als riscos que poden sorgir arran de la internacionalització de les entitats bancàries andorranes, i a la possibilitat que, fent el contrari del que permet la nova Llei de reestructuració d’entitats, cada banc tingui mecanismes d’autorresolució per evitar que, en cas de problemes, hi hagi risc de contagi cap a les altres entitats o generin un impacte sobre l’Estat.

Ld’A també proposa adoptar polítiques microprudencials per reforçar les ràtios de capital, solvència i apalancament de les entitats; i adequar els òrgans de control del sistema financer en funció de les mesures a aplicar. Així, Pintat ha indicat que tots els bancs centrals disposen d’una agència que supervisa les mesures macro i microprudencials. En el cas d’Andorra, el president del grup liberal considera que la supervisió la pot fer l’INAF ampliant-li les competències, tot i que en un futur aposta per crear un banc central per tal que els bancs disposin de la figura de l’últim prestador.

En referència a la proposta feta pels representants socialdemòcrates al grup mixt, de dur a terme una comissió d’enquesta, Pintat considera que amb aquesta mesura només es busca rèdit polític i no una visió d’Estat, ja que només vol fer “unes valoracions d’un fet que ja està passat”. Amb tot, des del grup liberal han indicat que discutiran les dues opcions amb la resta de grups i que en tot cas, “una proposta no exclou l’altra”.

(Text i foto: ANA)

TOTES LES NOTÍCIES