L’Autea es marca la creació d’un centre de coordinació sobre l’autisme com a objectiu més ‘ambiciós’

La nova junta de l’Associació d’Afectats d’Autisme d’Andorra (Autea) s’ha presentat aquest dijous després de ser escollida el passat 10 de desembre per la seva assemblea. Així, Maite Martínez agafa el relleu d’Ester Fenoll al capdavant de l’associació i incorpora tres professionals del món de la psicologia que ajudaran a ‘argumentar i donar més pes a les nostres reivindicacions’, ha assenyalat Martínez. El principal objectiu i el més ‘ambiciós’ que es planteja la nova junta és la creació d’un Centre de Coordinació, que faci de xarxa per atendre els afectats des de la detecció del trastorns d’espectre autista fins al seguiment i els tractaments necessaris ‘coordinat amb els metges, especialistes, etc.’, ha explicat la nova presidenta.

La nova junta d’Autea, encapçalada per Maite Martínez, ha exposat aquest dijous els seus objectius entre els quals destaca la creació d’un centre de coordinació que ha de crear una xarxa d’atenció als afectats per trastorns d’espectre autista des de la detecció fins al seguiment i els tractaments necessaris i de forma coordinada amb els metges, especialistes, etc.

És un projecte ‘bastant ambiciós’, ha apuntat Martínez, que ja es va començar a treballar en els vuit anys de l’anterior junta a la que volen donar continuïtat. Sorgeix d’uns grups de treball amb totes les entitats, el Ministeri de Salut i Benestar, el SAAS, l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell, etc., ha afegit. Tot i que veien molt complicat poder coordinar gent de diferents entitats es va aconseguir fer un llistat de recomanacions, un protocol a seguir, ha explicat.

Ara, ha manifestat la nova presidenta, volen començar a engegar-ho de manera ‘bastant senzilla’. Fins i tot, d’entrada, ha dit, ho assumiran les tres psicòlogues que formen part de la junta directiva i que aporten la part més tècnica i mèdica. L’objectiu a llarg termini, però, com ha reconegut, és tenir una plantilla que es pogués dedicar a això. ‘És una necessitat per a les famílies i per als afectats’, ha assegurat.

Un altre dels objectius és aconseguir la cobertura dels diferents tractaments i teràpies dels afectats de TEA per la CASS , establint a partir de quin moment s’ha de prendre en càrrec l’atenció, quins casos podrien estar coberts per la CASS, etc. Martínez ha admès que és un tema complex i que implicarà canvis legislatius i a la mateixa parapública.

Des d’Autea detecten que encara hi ha un ampli desconeixement de l’autisme a nivell social i és que hi ha fins i tot ‘casos de nens que poden arribar a passar desaparcebuts’, ha manifestat la presidenta.

Martínez ha agraït la tasca de l’antiga junta amb la creació d’un postgrau que ha permès formar gent del país i fer que actualment hi hagi persones preparades per fer el diagnòstic. Aquest fet podria ajudar també a crear un cens d’afectats, que s’havia demanat i que amb el centre de coordinació potser es podrà realitzar. Amb tot, ha recordat que hi ha una responsabilitat de la societat d”incloure’ls’.

Per sensibilitzar la població i donar més visibilitat al trastorn, de cara al curs vinent es vol continuar amb la formació de docents dels diferents sistemes educatius, s’organitzaran tallers i trobades amb professionals i afectats i el 2 d’abril se celebrarà el Dia mundial de l’autisme amb diverses iniciatives.

En primer lloc, l’associació informarà sobre el TEA des d’un estand a illa Carlemany i Grandvalira regalarà polseres de l’associació a tots els seus esquiadors. A més, s’activarà un número de telèfon on es podran enviar missatges per destinar la recaptació a Autea.

TOTES LES NOTÍCIES