jordi domingo

 

L’Associació Marc G.G., d’ajuda mútua per a pares que han perdut un fill, ha criticat aquest divendres les diferents situacions que, segons ells, es produeixen sovint entre els serveis sanitaris i cossos d’emergències del Principat a l’hora de comunicar la mort d’un familiar. “Ens hem adonat, veient les experiències de la resta de famílies de l’associació, que se’ls ha comunicat la mort del seu fill de maneres incorrectes”, ha assegurat la presidenta de l’entitat, Rosa Galobardes.

És per això que han fet una demanda, a l’hospital principalment, però també a altres col·lectius perquè es millori el protocol d’actuació en aquest sentit, alhora que han lamentat dificultats per posar-se en comunicació amb els responsables dels serveis de salut. Altres assistents a la reunió han assegurat que professionals de diferents col·lectius relacionats amb les emergències reconeixen que, a voltes, aquest tipus de comunicacions es fan per telèfon o d’una manera poc especialitzada.

Galobardes ha afirmat que “no és culpa dels treballadors” tot i insistit en la necessitat d’una revisió del procediment, veient casos dramàtics en què s’ha comunicat inadequadament aquestes males notícies. Segons ha insistit el psiquiatre Jordi Domingo, que precisament aquest divendres oferia una conferència en col·laboració de l’Associació Marc G.G., al Comú d’Escaldes-Engordany, la comunicació de la mort d’un familiar “sempre s’ha de fer en persona”, mentre que un professional que ha participat en el col·loqui informal previ a la sessió ha afegit que “ha de ser un metge” qui ho faci.

Jordi Domingo Ribas és qui va atendre als pares de Marc Gonzàlez Galobardes quan el seu fill va morir, per ajudar-los a superar el dol. Poc després, els pares, Paco i Rosa, van constituir l’Associació Marc G.G., per ajudar a persones en la mateixa situació i d’això en fa ja tres anys. En aquells primers passos de l’associació, Jordi Domingo, va oferir una conferència a Andorra, convidat pel col·lectiu i, ara, ha tornat per recuperar idees d’aquell primer esdeveniment, en una xerrada aquest divendres a la tarda a la sala d’actes del Comú d’Escaldes-Engordany -i una sessió amb professionals que per la seva feina conviuen de prop amb la mort, aquest dissabte.

Domingo assegura, entre d’altres coses, que el fet de considerar que un ésser estimat que mor no abandona les nostres vides és una bona teràpia per als que pateixen aquest trauma, i afegeix que alguns companys psiquiatres també les avalen.

(Text i foto: ANA)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada