L’Associació Llibre del Pirineu estudia crear una Denominació d’Origen

L’Associació del Llibre del Pirineu, que agrupa escriptors, editors, il·lustradors, llibreters i lectors, treballa en la creació d’una marca a través de la qual poder aglutinar i fer més visible tota la producció que es genera a les comarques pirinenques. L’objectiu és el d’aconseguir un segell de Denominació d’Origen, tot seguint un model ja existent per als autors de les Terres de l’Ebre, que englobi tant les obres de caire literari com les que tenen més a veure amb el guiatge i descoberta de l’entorn.

El col·lectiu explicarà aquest i d’altres objectius a la 23a Fira del Llibre del Pirineu, que se celebra des d’aquest divendres i fins diumenge a Organyà i que ha esdevingut precisament un punt de trobada i d’intercanvi experiències entre els autors. El tècnic de cultura del Consell Comarcal de l’Alt Urgell i president de Llibre del Pirineu, Isidre Domenjó, ha explicat a l’ACN que molts dels actes programats tenen precisament l’objectiu de donar visibilitat als autors del Pirineu català. Tant des del vessant creatiu com des de l’entorn editorial es valora la fira que té lloc a Organyà com un “esdeveniment estratègic i únic”, la qual representa per ells, segons han dit, un “bon aparador” per mostrar la feina que s’ha dut a terme durant l’any.

L’escriptor cerdà Manel Figuera considera que cal que les persones que es dediquen a aquest sector al territori “creguin” en la seva feina i, per aquest motiu, veu el projecte de llançament d’una marca com una oportunitat per a què les obres veuen la llum des d’aquest entorn tinguin més pes i difusió. “Qualsevol producció del Pirineu mereix un segell de Denominació d’Origen”, apunta. A més, assegura que cal tenir en compte que tot i que al territori només hi viu un 1% de la població, la mitjana de publicacions anuals de l’Alt Pirineu i Aran supera la del conjunt de Catalunya.

Mentrestant, l’urgellenc Joan Obiols també creu que cal donar més suport i promoció a les obres pirinenques, perquè una de les problemàtiques actuals amb què es troben és la de fer-les arribar a les zones on hi ha més lectors potencials, fora del seu àmbit territorial. Per aquest motiu, assegura que es necessita de més implicació per part de les administracions, entitats i mitjans de comunicació, entre d’altres.

Finalment, el director d’Edicions Salòria, Marcel·lí Pascual, també demana més ajudes i proposa que s’articulin línies específiques per a empreses locals d’aquest sector, dins del paquet de mesures que es vol posar en marxa per potenciar el món rural i ajudar a evitar la despoblació d’aquesta zona.

Un dels punts forts de l’esdeveniment serà l’activitat de la “Carrerada de llibres”, que aquest dissabte al migdia celebrarà la seva tercera edició i que consisteix en una lectura simultània de llibres a les voreres del tram urbà de la carretera C-14 al seu pas pel municipi alturgellenc. Una altra de les propostes destacades és la lectura de dues homilies contemporànies, que l’organització encarrega a personalitats del món de la literatura i el pensament i que enguany seran l’escriptor i traductor Raúl Garrigasalt i l’arxiver i prevere Benigne Marquès. La Fira també inclou l’acte de lliurament dels premis literaris Homilies d’Organyà i serà clausurada, diumenge al migdia, pel cantautor Lo Pau de Ponts.

TOTES LES NOTÍCIES