jove-voluntariat-lector

Des  de fa 3 cursos, enguany serà el quart, aquest col·lectiu de joves lectors assisteix de manera voluntària a centres de la tercera edat com Clara Rabassa i el Cedre, i a institucions de joves i nens en risc d’exclusió social. Tot va començar en una classe de llengua amb  un  debat sorgit arran d’un text que tractava sobre la solidaritat. Els alumnes van arribar a la conclusió que ser solidari va més enllà del fet de donar diners: es podia oferir temps, regalar paraules, fer companyia, compartir lectures, en definitiva.

Vam engegar el projecte dos professors d’Humanitats amb un petit grup d’estudiants del Col·legi del Pirineu i de l’Institut Espanyol fa dos cursos, i aquell mateix any se’ns va concedir el Premi de la Legió Francesa al Mèrit Civil. L’experiència va superar totes les expectatives i els voluntaris i la gent gran van establir lligams afectius i de respecte recíprocs que van traspassar totes  les fronteres intergeneracionals. Cada divendres a la tarda, després de les classes, un grupet de voluntaris anava a les residències amb una selecció de lectures breus i amenes sota el braç, en qualsevol llengua (català, castellà, francès, anglès),  i allí llegien en veu alta als avis i debatien amb ells les lectures.

I així vam començar,  però necessitàvem suport i el curs passat es van incorporar a la nostra associació l’Escola Andorrana de Batxillerat, el Col·legi Sant Ermengol i el Lycée Comte de Foix. Vam arribar a ser una bona colla. Les lectures van tirar endavant, els voluntaris es van conèixer,  trencant així clixés sobre el tipus d’alumnat dels diferents centres, i els avis van començar a interactuar amb aquests joves triant ells també les seves lectures preferides per compartir-les en veu alta.

Aquest divendres 11 de novembre a 2/4 de 6 arrenquen les lectures al Cedre amb novetats importants.

–                      Volem fer un llibre anual sobre la tasca del Jove Voluntariat Lector, amb la col·laboració de BOMOSA i A4 Edicions.

–                      Es premien els joves amb incentius: entrades de bàsquet i un e-book a final de curs.

–                      Volem crear el dia del lector i fer activitats de celebració d’aquesta didada.

El nostre lema és  “llegir és escoltar i escoltar és acompanyar”… i com que una imatge val més que mil paraules, els qui estiguin interessats en aquesta iniciativa humanística, cultural i solidària, poden seguir-nos a la pàgina de facebook Jove Voluntariat Lector  que té per nom “Ens queda la paraula”.

(Jo em dic Sali Carballo. Sóc professora de Llengua i Literatura i responsable del projecte. El meu telèfon és el 347559. Us adjunto fotos per si us interessen. Gràcies per avançat).

(Text i foto: Associació Jove Voluntariat Lector)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada