L’Associació de Propietaris de Bens Immobles ha fet públic un comunicat on es mostra favorable als objectius en que es fonamenta la mesura proposada pel Comú d’Andorra la Vella de decorar els aparadors dels comerços tancats amb vinils, però creu que la via de la imposició no és l’adequada. Axí mateix l’associació es mostra disposada a obrir un diàleg amb el Comú d’Andorra per arribar a una entesa.

El comunicat en qüestió diu el següent:

El Comú d’Andorra la Vella, per mitjà de la Consellera de Promoció Turística Comercial, Mònica Codina,  va anunciar fa uns dies la seva intenció d’obligar als propietaris de locals buits a vinilar els aparadors, assumint el propietari, totes les despeses i obligant-lo a fer servir els dissenys que el Comú cregui més convenients.

Des de l’Associació de Propietaris de Bens Immobles (APBI) volem manifestar públicament que, si bé podríem estar d’acord amb els objectius que persegueix el Comú amb aquesta mesura, no ens semblen adients les formes utilitzades pel Comú i la solució prevista.

Respecte a les formes: L’APBI és una associació que participa i col·labora activament en altres iniciatives del Comú d’Andorra la Vella, amb qui creiem tenir una comunicació fluïda, motiu pel qual no podem entendre que una mesura que ens afecta tan directament ens sigui comunicada via mitjans de comunicació, i sense haver tingut l’oportunitat de  poder aportar el nostre punt de vista.

Respecte als objectius: Els propietaris som els primers interessats en que un local buit no afecti negativament a l’activitat dels locals del seu entorn. Per tant, no entenem que no se’ns hagi fet partícips d’aquesta iniciativa amb la que a priori, hauríem estat disposats a  col·laborar.

Finalment, pel que fa a la solució adoptada, és on ens mostrem més  crítics. Sobre el paper, l’opció més fàcil i que menys feina comporta per una administració és regular i prendre mesures el cost de les quals recau en tercers a qui ni tan sols s’ha consultat . Però també creiem que  optar per la via de la imposició sense intentar trobar una solució de consens, és afegir més dificultats a un problema existent.

  • Problema de fons: No és pas voluntat dels propietaris tenir els locals buits, i va en interès de tots que en aquests locals s’hi instal·lin negocis, i no pas per l’impacte estètic, sinó principalment perquè així es revitalitzaria el teixit econòmic del país. Sota el nostre punt de vista, un dels problemes és que la Llei d’Arrendament de Finques Urbanes, està desfasada en certs aspectes i requereix una adequació que redueixi traves en el mercat del lloguer dels locals.
  • Problema de la solució actual: podem estar tots d’acord en que la solució òptima és que s’ocupin els locals buits. Però si vinilem els aparadors dels locals buits amb imatges molt estètiques però que no transmetin que allà hi ha un lloc disponible per implantar un negoci o una botiga, el que fem és posar encara més traves per tal que el local s’ocupi. Em posat el focus només a la part estètica del problema quan el  realment important és generar activitat econòmica a la parròquia.
  • Alternatives proposades: Sense tancar-nos a d’altres plantejaments, se’ns acudeixen altres opcions que podrien respondre al problema. Per exemple, si al Comú li semblen prou convenients i estètics els suports publicitaris que instal·la a la via pública, una opció seria fer extensiu aquest criteri als aparadors de locals comercials buits, i per tant, permetre i facilitar que els propietaris poguessin instal·lar vinils amb anuncis als aparadors dels locals comercials buits. Així el propietari podria treure’n un rendiment, que podria servir per cobrir la despesa de vinilar el local. Una altra opció a estudiar seria buscar una fórmula que facilités el lloguer d’aparadors (que un comerç pogués  llogar l’aparador d’un local buit per exposar la seva oferta comercial).

En definitiva, des de l’Associació de Propietaris de Bens Immobles (APBI) ens manifestem en contra  d’aquesta iniciativa engegada pel Comú d’Andorra amb el seu plantejament actual, però estem disposats a obrir un diàleg constructiu amb el Comú, que permeti arribar a una solució que respongui a les necessitats de totes les parts implicades.

Text: APBI

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada