L’Associació de l’Avinguda Carlemany demana a Martí que intercedeixi per aturar el projecte per a vianants

L’Associació de l’Avinguda Carlemany ha enviat una carta al cap de Govern, Toni Martí, per tal que intercedeixi per aturar el projecte del Comú destinat a fer per a vianants l’avinguda. Els representants de l’associació consideren que Martí pot ‘ajudar a aturar aquest despropòsit’ perquè va ser cònsol d’Escaldes-Engordany durant vuit anys ‘i ara estan desfent tota la seva herència’, i perquè consideren que ‘no és una qüestió que pugui decidir un sol comú’. L’entitat, que ja ha recollit entre 800 i 1000 signatures en contra del projecte, assegura que el Comú no portava la proposta al programa electoral i que per tant ‘no està legitimada per la ciutadania’, i que no respecten la paraula de Toni Martí, que en la seva etapa com a cònsol els va prometre que no es faria mai per a vianants si no hi havia un ampli consens. Alhora, han criticat que la Cambra de Comerç no defensi el seu projecte inicial, i no aprofiti les reunions de la comissió per exigir que es treballi des d’un punt de vista nacional incloent el Comú d’Andorra la Vella.

L’Associació de l’Avinguda Carlemany ha tornat a exposar aquest dimarts els motius pels quals es mostren en contra del projecte de fer per a vianants l’eix comercial de la parròquia. Ester Santuré, Cristina Canut, Gabriel Guerrero i Alexis Estopiñan han comparegut en roda de premsa per assegurar que el Comú d’Escaldes-Engordany ha decidit ‘tirar pel dret’ sense el consens dels veïns i comerciants.

L’associació ha criticat la ‘improvisació’, i ‘les formes prepotents i antidemocràtiques’ de la corporació, contraposant-les amb les de l’excònsol Toni Martí, ‘que sempre buscava el consens’. En aquest sentit, consideren que no s’ha respectat la paraula de Toni Martí, que els va ‘prometre que sense un ampli consens no es faria’.

Per aquest motiu, aquest mateix dimarts han enviat una carta al cap de Govern per poder-se entrevistar amb ell, i que intercedeixi en la decisió i faci aturar el projecte. Tal com ha explicat Alexis Estopiñan, consideren que pot ajudar-los pel fet que va ser ser cònsol major durant 8 anys i perquè ‘veiem que aquesta corporació està desfent amb un any tota la seva herència, i no ho entenem si són del mateix partit polític’.

També apel·len a Martí pel fet de ser cap de Govern, i per ‘defensar una millor organització entre les diferents administracions, evitant així inversions no prioritàries’, i apostar per ‘abandonar l’Andorra parroquialista’. En aquest sentit, demanen que a la reunió també hi assisteixi el nou ministre de Presidència, perquè consideren que no és una qüestió que pugui decidir només un sol comú.

Des de l’Associació lamenten que no s’hagi fet un estudi rigorós sobre l’impacte econòmic que provocarà la iniciativa, tenint en compte les peculiaritats de Carlemany i del país; i defensen que l’avinguda ‘s’ha de promocionar però no tancar-la’, qualificant de ‘còmiques’ les propostes d’activitats que s’han fet des del Comú. L’entitat lamenta que no es proposin mesures pal·liatives per prevenir efectes secundaris com ara que marxin els residents a causa de la incomoditat que els suposarà el tancament. Cristina Canut també ha destacat que cada any passen per l’avinguda més de tres milions de vehicles i que el tancament provocarà un gran problema de trànsit.

Canut també ha retret a l’oposició comunal que es posicionin a favor del projecte però que no facin una tasca de control de com s’està fent el procés, i ha criticat a la majoria pel fet que diguin que tenen una àmplia majoria i que vulguin tirar endavant una decisió que ‘no està legitimada per la ciutadania, ja que no apareixia al programa electoral’.

De la seva banda, Gabriel Guerrero ha informat que ja s’han recollit entre 800 i 1000 signatures, i que han demanat permís a la cònsol per poder penjar pancartes amb el lema No al tancament, sí al diàleg, tot esperant que sigui tolerant i els el doni.

Finalment, l’Associació ha criticat les reunions de la comissió, ja que ells són ‘uns convidats de pedra’ i les trobades no serveixen per poder debatre les possibles opcions, sinó que el tancament ja es dóna per fet. A més, lamenten l’actitud de la Cambra de Comerç, que no defensi el projecte que van elaborar fa dos anys, on el tall del trànsit era una opció més entre moltes altres i només es contemplava en moments puntuals. En canvi, veuen que ara a la Cambra ‘no li suposa un problema parcel·lar l’eix comercial’ i critiquen que no aprofitin les reunions per demanar que sigui un projecte conjunt amb Andorra la Vella.