francofoniaLa Delegació Andorrana del Consell General a l’Assemblea Parlamentària de la Francofonia, (APF) encapçalada per la seva presidenta, Patrícia Riberaygua ha participat en la reunió de la Conferència de Presidents de la Regió Europa de l’APF que se celebra a Bucarest, (Romania). La sessió s’ha celebrat a la Sala dels Drets de l’Home del Palau del Parlament de Bucarest. Hi han participat 15 delegacions parlamentàries de diferents estats i ha estat inaugurada aquest matí per Jean Paul Wahl, cap de la Missió Europa de l’APF i Sanda Maria Ardeleanu, presidenta de la Secció Romanesa.

En la primera part de la reunió de treball celebrada aquest matí els participants han abordat les activitats de promoció de la francofonia. En aquest sentit, David Bongard, cap de l’àrea regional de l’Organització Internacional de la Francofonia pels països de l’Europa Central i Oriental, ha insistit en la necessitat de reforçar la cooperació entre els estats membres de la francofonia a l’hora de fomentar polítiques educatives de promoció de l’ús del francès.

En l’àmbit més diplomàtic també s’ha parlat del paper polític, i en concret de la feina que realitza el Grup d’Ambaixades, Delegacions i d’Instituts Francòfons, (GADIF) òrgan integrat per 39 països membres i el seu paper en la promoció dels valors de la Francofonia. També ha intervingut el director de l’Agència universitària de la Francofonia, (AUF) a Europa Central i Oriental, Abderrahmane Rida.

La segona part dels treballs s’ha centrat en el paper dels joves francòfons com a promotors de valors com la democràcia, la multiculturalitat i el plurilingüisme. En aquest sentit ha intervingut l’ambaixador de França a Romania, el Sr. Philippe Gustin, el qual ha exposat que fa uns anys el francès era una porta a la cultura. Avui en canvi, un jove que aprèn qualsevol idioma ho fa únicament per millorar el seu currículum i per tant la seva formació. Ha insistit en fomentar l’ús de la llengua francesa en el dia a dia sobretot en països on hi ha una altra llengua dominant diferent al francès.

També ha intervingut entre d’altres, Theodor Paleologu, diputat romanès i membre de la Comissió permanent encarregada de les relacions amb la UNESCO.

Finalment Marek Ziolkowski, president de la secció polonesa de l’APF ha presentat el programa de la reunió que l’Assemblea Regional Europa celebrarà a Varsòvia entre el 28 de setembre i l’1 d’octubre. El programa abordarà, entre d’altres, els dèficits en la vida quotidiana dels francòfons dins dels països en què el francès no és la llengua oficial.

La reunió coincideix amb el vintè aniversari de l’entrada de Romania com a secció membre de l’APF. Els participants van assistir ahir, 20 de març, a la gala de la francofonia organitzada pel Govern romanès coincidint amb el dia internacional de la Francofonia.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada