ASSANDCA

L’Associació Andorrana Contra el Càncer (Assandca) ha presentat, aquest dimecres al matí, el balanç d’actuació del 2014 i ha detallat quins seran els nous serveis que es posaran a disposició dels usuaris de cara a l’any 2015. D’entre totes les novetats presentades, el vicepresident d’Assandca, David Astrié, ha destacat la posada en marxa de l’acord de col·laboració amb la Fundació Privada Jubert Figueres i ha celebrat que gràcies a aquest nou servei, els malalts i acompanyants que ho sol·licitin, podran allotjar-se a Barcelona durant tot el temps que duri el tractament “amb un cost molt reduït”. En aquest sentit, el vicepresident de l’associació ha concretat que entre el maig i el juny del 2015, dos usuaris ja s’han beneficiat d’aquest nou servei.

Pel que fa als dos malalts que han utilitzat el programa d’allotjament, el vicepresident de l’Assandca ha detallat que al mes de maig es va realitzar la primera acció amb un pacient que va estar dues setmanes a Barcelona i, posteriorment, al mes de juny, va ser el torn d’un segon pacient que va necessitar cinc setmanes d’allotjament per afrontar el seu tractament. Per la seva banda, el president de l’Assandca, Josep Saravia, ha explicat que les tarifes d’allotjament que ofereix la Fundació Privada Jubert Figueras “són molt reduïdes” i ha afegit que el cost diari és de deu euros, però si l’estada supera el mes, es redueix a cinc euros i si l’usuari està a l’atur, la tarifa disminueix fins als dos euros. A més, en relació amb el funcionament d’aquesta nova mesura, el president de l’associació ha recalcat que “sempre que estigui al pis, el pacient haurà d’estar acompanyat” i ha assegurat que amb el cost d’aquest allotjament només es pretén cobrir els costos de manteniment del mateix.

Com a segona novetat, des de l’Assandca s’ha avançat que en els pròxims mesos s’efectuarà la presentació dels cinquanta ‘Coixins del Cor’ que l’associació de Pineda de Mar, El Caliu del Cor, ha regalat a l’associació. Tal com ha explicat David Astrié, aquests coixins, que tenen una mida i una densitat específica per alliberar la pressió que exerceix el braç sobre la zona del pit, es posaran a disposició de totes les dones afectades per càncer de mama.

Pel que fa a l’àmbit de la comunicació i la formació, el vicepresident de l’Assandca ha destacat el redisseny del díptic i la propera formació d’acompanyament psicològic dels malalts com dues novetats fonamentals perquè “necessitem ser més visibles i disposar d’uns voluntaris capacitats per poder arribar a tothom”.

Quant al balanç anual, des de l’Assandca s’han mostrat molt satisfets per la feina feta i el suport obtingut per part de tots els col·laboradors, però han manifestat que els 80 voluntaris que hi ha actualment a l’associació “es queden curts per fer front als propers objectius”. En aquest sentit, el president de l’Assandca ha assegurat que actualment encara hi ha una certa estigmatització envers els malalts de càncer i per aquest motiu, “pensem que el nombre de persones que estem atenent no s’equipara en cap cas amb la xifra de malalts que té el país”. “Suposem que en els pròxims anys pot arribar molta més gent, i aquí és on està el nostre neguit”, ha admès.

En relació amb les ajudes estrictament econòmiques, el vicepresident de l’associació ha detallat que entre febrer i juliol s’han pogut realitzar uns 200 viatges solidaris a Barcelona per realitzar tractaments oncològics a unes 60 persones, entre malalts i acompanyants.

Finalment, des de l’Associació Andorrana Contra el Càncer s’ha informat sobre alguns dels actes que s’efectuaran durant la Setmana del Càncer, celebració que tindrà lloc del 19 al 25 d’octubre, i que comptarà amb diverses activitats com ara la caminada solidaria, la presència de l’Assandca a la Fira d’Andorra la Vella o una conferència especial per conèixer els avenços dels últims cinc anys en matèria de càncer de mama.

Oncòleg fix al país i servei de psicòleg cobert per la CASS

Establir un oncòleg fix al país i aconseguir que el servei de psicologia per l’atenció de malalts amb càncer estigui garantit per la CASS. Aquestes són dues de les peticions que l’Assandca va realitzar amb l’anterior ministra de Salut, Cristina Rodriguez, i que ara pretenen transmetre a la seva successora en el càrrec, Rosa Ferrer. En relació amb la cobertura sanitària efectuada per la CASS, Saravia ha recordat que actualment només el col·lectiu de diabètics ha aconseguit que la CASS els hi cobreixi el servei de psicòlegs i ha afegit que el problema resideix en què “fins al moment aquest servei no era considerat com una medicina”. Pel que fa a l’establiment d’un servei fix d’oncologia, Saravia ha recalcat que actualment tots els metges venen des de Barcelona i per tant, “no podem estar dues setmanes sense un oncòleg al país”.

(Text i foto: ANA)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada