L’Arxiu Nacional d’Andorra ha presentat aquest dimecres la seva segona publicació virtual, dedicada a imatges sobre el país de fotògrafs catalans que es conserven als fons fotogràfics del Centre Excursionista de Catalunya (CEC). Amb la troballa d’aquests fotògrafs s’han recuperat algunes imatges inèdites de l’Andorra de finals del segle XIX i fins a la segona dècada del segle XX. La majoria de fotografies que l’Arxiu Nacional ha volgut difondre són imatges ‘magistrals’ que traslladen a una època en què ‘uns buscaven el bucòlic romanticisme pirinenc, i els altres la realitat d’una dura subsistència dins d’una economia d’alta muntanya’, tal com s’informa en un comunicat.

L’Arxiu Nacional ha escollit deu fotògrafs sobre un total de catorze per elaborar aquesta nova publicació: Frederic Bordas i Altarriba, Juli Soler i Santaló, Cèsar August Torras i Ferrer, Lluís Marià Vidal i Carreras, Eduard Royo i Crespo, Piqué, Emili Jové i Cusidó, Rossend Flaquer i Barrera, Borràs i Jaume Biosca i Juvé. S’ha fet una selecció final de 87 imatges preses des de finals del segle XIX fins a la segona dècada del segle XX.

Amb la troballa d’aquests fotògrafs s’han recuperat algunes imatges inèdites, i vistes des de la perspectiva de l’excursionisme català, que va ser conegut per la recerca del romanticisme als Pirineus. Des de l’Arxiu Nacional informen que hi ha algunes dates de fotografies que s’han de verificar, una feina que requereix molta paciència i cura per poder contextualitzar els llocs i els moments de les escenes.

La publicació virtual d’aquestes imatges sorgeix de l’acord de col·laboració que s’ha assolit entre l’Arxiu Nacional i e l’Arxiu Fotogràfic del CEC, que ha cedit, en format digital i per a la consulta, un total de 635 fotografies que tenen inventariades relacionades amb Andorra, que corresponen a catorze fons. Les imatges són propietat del CEC, i per tant, les persones interessades en donar-li qualsevol altre tipus d’ús s’han de posar en contacte amb aquesta entitat catalana. Properament, l’Arxiu Nacional publicarà les fotografies de tres fotògrafs més i d’autors anònims que formen part del fons.

Foto: Vista general d’Escaldes-Engordany. [1890-1910]
Fons: CEC
Autor: Lluís Marià Vidal

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada